Buitenland

Waarom Catalonië (voorlopig) niet onafhankelijk zal worden

01 oktober 2017 18:20 Aangepast: 21 oktober 2017 15:04
Demonstranten zwaaien met vlaggen van de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging. Beeld © AFP

De Spaanse regering heeft het illegaal genoemd, toch werd in de regio Catalonië een referendum over onafhankelijkheid gehouden. Maar hoe groot is de kans dat de Catalanen straks echt hun eigen land krijgen? Onze buitenlandredactie weet het antwoord: klein.

De vraag of de Catalanen onafhankelijk willen worden, heeft voor veel spanning gezorgd in het land. De regering van premier Rajoy heeft er alles aan gedaan om het referendum te voorkomen. Mensen die betrokken zijn bij de organisatie zijn opgepakt, stembiljetten zijn in beslag genomen en stembureaus gesloten.

Economisch belang

Catalonië – met als hoofdstad Barcelona – is welvarend: het is één van de rijkste regio's van het land, goed voor bijna 20 procent van de Spaanse economie. Er wonen zo'n 7,5 miljoen mensen in de regio, 16 procent van de totale Spaanse bevolking. Bedrijven doen het goed en de werkloosheid is laag. Catalonië is daarom ook van groot economisch belang voor Spanje.

Miniatuurvoorbeeld

Massaal protest in de straten van Bilbao. Foto: EPA. 

Wat willen de inwoners?

Zelf zijn de Catalanen verdeeld over de vraag of Catalonië een zelfstandig land moet worden. Uit de meest recente peilingen blijkt dat zo'n 41 procent vóór onafhankelijkheid is. 

De initiatiefnemers in Barcelona hebben gezegd dat ze geen ondergrens zullen hanteren. Met andere woorden: het referendum is hoe dan ook bindend. Als een meerderheid ja zegt, wordt de onafhankelijkheid uitgeroepen door de Catalaanse regering.

Wat gebeurt er daarna?

De grote vraag is wat er gebeurt als de Catalanen de onafhankelijkheid uitroepen. Maar kenners zijn het er nu al over eens dat de kans dat Catalonië onafhankelijk wordt, nagenoeg nul is.

Om te beginnen staat de Spaanse wet niet toe dat een deel van het land zich op eigen houtje afscheidt. Madrid zal de uitslag ook niet erkennen. Eerder al heeft het hooggerechtshof in Madrid het referendum, en dus ook de uitslag, nietig verklaard. Bovendien zal de Spaanse bevolking zich in een landelijk referendum nog moeten uitspreken over Catalaanse onafhankelijkheid. Premier Rajoy heeft daarnaast nog de mogelijkheid om artikel 155 van de grondwet in werking te stellen. Dat komt er op neer dat Madrid de controle over de autonome regio kan overnemen.

Hoe de Catalanen daarop zullen reageren, valt moeilijk te voorspellen. Maar zeer waarschijnlijk is de hoop van veel mensen in Catalonië dat de regiobestuurders en de landelijke regering met elkaar om tafel gaan om te onderhandelen over een zelfstandiger Catalonië.

Video: Waarom de Catalanen onafhankelijk willen zijn:

 

Meer op RTL Nieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore