Buitenland

Overvallen reizigers terug uit Zuid-Afrika: 'Nu trauma verwerken'

27 september 2017 15:13 Aangepast: 28 september 2017 09:40
Busjes in Johannesburg (archieffoto). Beeld © iStock

De Nederlandse toeristen die zondagavond in Zuid-Afrika bruut werden overvallen, maken het naar omstandigheden redelijk. Ze zijn vooral blij dat ze zijn herenigd met hun familieleden en vrienden en dat ze terug zijn in Nederland.

Dat zegt hulpverlener Heleen Kamp van de ANWB Alarmcentrale. Een vliegtuig met de toeristen aan boord landde kort na 10.30 uur op Schiphol. De groep is na terugkeer in Nederland opgevangen op het hoofdkantoor van reisorganisatie Fox, een dochterbedrijf van de ANWB, in Hoofddorp.

Nazorg verlenen

Daar werden de reizigers opgewacht door familie en vrienden. Ook stonden psychologen klaar om eventueel nazorg te verlenen. "Onze ervaring is dat mensen daar altijd wel behoefte aan hebben", zegt Kamp. Vooral de vraag 'hoe nu verder' houdt de mensen bezig. "Ze zitten met een trauma dat verwerkt moet worden. En er zijn natuurlijk een paar spullen die ze kwijt zijn, maar dat is allemaal van ondergeschikt belang."

Of de overval gevolgen heeft voor andere reizen naar Zuid-Afrika, kan de ANWB niet zeggen. "Het blijft een mooi land natuurlijk, en veiligheid is altijd een ding geweest in Zuid-Afrika", zegt Kamp. Het advies aan iedereen die er met vakantie gaat: "Wees voorzichtig en alert."

Klemgereden

De groep werd zondag na aankomst in Johannesburg overvallen. De toeristen waren net op de luchthaven aangekomen voor een rondreis, toen de bus waarin ze zaten werd klemgereden door een auto met blauw zwaailicht, met daarin vijf gewapende overvallers.

Een paar inzittenden zijn door de daders geslagen. De chauffeur en de reisleider werden gekneveld. De overvallers gingen ervandoor met bagage, mobieltjes, kostbaarheden en reisdocumenten.

Meer op rtlnieuws.nl:
Minister Zuid-Afrika: daders overval op Nederlanders hard straffen

`