Buitenland

Minderjarige Syrische vluchtelingen uitgebuit in Turkse fabrieken

24 oktober 2016 19:34 Aangepast: 24 oktober 2016 21:32
Archiefbeeld. Syrische vluchtelingen aan het werk in Turkije Beeld © Getty

Minderjarige vluchtelingen uit Syrië maken in Turkse fabrieken kleding voor winkelketens als Marks & Spencer, Mango, Zara en webwinkel ASOS. Ze krijgen weinig betaald, maken lange dagen en worden slecht behandeld.

Dat meldt het BBC-onderzoeksprogramma Panorama. Ze werken soms wel twaalf uur achter elkaar, voor nog geen 2 euro per dag. Ver onder het Turkse minimumloon, dat op zo'n 425 euro per maand ligt. Eén van de werknemers zegt dat ze slecht worden behandeld. "Als er iets gebeurt met een Syriër gooien ze hem weg. Alsof hij een stuk stof is.''

De journalisten van de BBC hebben in de fabrieken onder meer foto's van labels van Marks & Spencer gemaakt. Een woordvoerder van de modeketen laat weten stappen te gaan ondernemen. "We hebben eerder geen bewijzen gevonden dat Syriërs in fabrieken van onze leveranciers werken. We zijn erg teleurgesteld door deze bevindingen. Dit is zeer ernstig en onacceptabel.''

Chemicaliën

Het bedrijf zegt elke Syriër die in de fabrieken heeft gewerkt een vast contract te willen geven, met alle beschermingen die daarbij horen. In één van de fabrieken worden spijkerbroeken voor populaire ketens Mango en Zara bewerkt met chemicaliën, zonder bescherming voor de werknemers.

Mango zegt in een reactie dat de fabriek een onderaannemer in de productieketen is en dat het bedrijf niet wist dat er minderjarige Syriërs werken. Zara ​zegt bij een controle in juni gebreken te hebben vastgesteld. De fabriek heeft tot december te tijd gekregen om met verbeteringen te komen. 

Panorama is vanavond om 21:30 uur te zien op BBC 1.

`