Ga naar de inhoud
Buitenland

20 jaar cel geëist tegen Surinaamse president Bouterse voor rol in Decembermoorden

De militair aanklager in Suriname eist een onvoorwaardelijke celstraf van twintig jaar tegen president Bouterse voor zijn rol in de Decembermoorden. Bouterse heeft jaren geprobeerd de strafzaak tegen te houden.

Volgens militair aanklager Roy Elgin was Bouterse wel degelijk in Fort Zeelandia op het moment dat vijftien politieke tegenstanders van zijn regime werden vermoord. Volgens de aanklager waren de executies goed voorbereid en was er sprake van voorbedachte rade. 

"Het is een historische dag voor de rechtstaat Suriname", reageert advocaat Gerard Spong. "De eis van 20 jaar celstraf is volkomen terecht. Ik heb mijn halve professionele carriere gewerkt om dit voor elkaar te krijgen en eindelijk is er nu gerechtigheid. Het gaat hier om een eis, maar ik heb er het volste vertrouwen in dat de uiteindelijke straf ook 20 jaar cel zal zijn." 

Altijd ontkend

In december 1982 werden 15 critici van het militair regime van Bouterse gemarteld en vermoord in Fort Zeelandia. Deze daden staan bekend als de Decembermoorden. Bouterse, toen legerleider, en 24 anderen staan hiervoor terecht. Bouterse heeft altijd ontkend bij de marteling en executie van de slachtoffers te zijn geweest.

Het proces begon in 2007, maar had nogal wat voeten in aarde. Bouterse heeft het proces lang proberen tegen te houden.

Staatsveiligheid

Het Openbaar Ministerie in Suriname tekende begin februari nog hoger beroep aan tegen het besluit om het proces te laten doorgaan. Argument was dat voortzetting van de zaak de staatsveiligheid in gevaar bracht. Maar het Hof van Justitie, de hoogste gerechtelijke instantie in Suriname, besliste 11 mei van dit jaar dat het proces tegen Bouterse moest doorgaan.

Meer op rtlnieuws.nl:
Decembermoorden herdacht: 'Slechts in gerechtigheid berusten'