Buitenland

Nabestaande slachtoffer Decembermoorden: 'Vandaag is een historische dag'

28 juni 2017 20:55 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Romeo Hoosts neef Eddy was een van de slachtoffers van de Decembermoorden. Beeld © RTL Nieuws

"Ik schrok ervan. Ik had het gehoopt, maar niet verwacht." Romeo Hoost is blij dat in Suriname 20 jaar cel is geëist tegen president Desi Bouterse voor zijn rol bij de Decembermoorden.

Eén van de vijftien slachtoffers die in december 1982 werden gemarteld en vermoord was Eddy Hoost, een 48-jarige advocaat en oud-minister van Justitie. Hij was een neef van Romeo Hoost. "We moeten vandaag, woensdag 28 juni 2017, als een historische dag beschouwen", zegt Romeo.

'Niet voor niets'

Zelfs als Bouterse niet veroordeeld zou worden, is Romeo erg blij met deze eis. "Dan zal niet alles voor niets zijn geweest. De officier van justitie was zo flink, zo mans genoeg om tot een eis van 20 jaar te komen tegen de man die het nog altijd voor het zeggen heeft in Suriname."

ZIE OOK: 20 jaar cel geëist tegen Surinaamse president Bouterse voor rol in Decembermoorden

De openbaar aanklager in Suriname ziet Bouterse als medepleger van de vijftien moorden op tegenstanders van het regime van toenmalig legerleider Bouterse.

'Bouterse was er wel bij'

Bouterse heeft altijd ontkend dat hij ten tijde van de moorden op Fort Zeelandia was, het hoofdkwartier van de militaire machthebbers en de plaats waar de moorden werden gepleegd. Maar de openbaar aanklager gelooft dat niet en zegt, onder meer op basis van verklaringen van de inmiddels overleden enige overlevende van de moorden Fred Derby, dat Bouterse er wel bij was. De executies waren volgens hem goed voorbereid en er was dus sprake van voorbedachte rade. Daarom komt hij tot een eis van 20 jaar cel.

Thumbnail

Desi Bouterse tijdens de parlementsverkiezingen in Suriname in 2015. (Foto: ANP)

Al jaren gebruikt Bouterse vertragingstactieken om de rechtszaak tegen hem en 24 andere verdachten tegen te houden. Zo zei hij dat het proces de staatsveiligheid in gevaar zou brengen. "Er gaat zeker nog een konijn uit de hoge hoed komen", verwacht Romeo. "Hij kan nog altijd, zoals hij eerder heeft gedaan, een noodtoestand afkondigen."

Vertrouwen in rechtszaak

Maar hij heeft er alle vertrouwen in dat de rechtszaak eerlijk zal verlopen. "Zeer zeker. Wat daarna komt weet ik niet, hij zal proberen te voorkomen dat hij achter slot en grendel gaat. Maar laten we eerst vieren dat de rechtsstaat Suriname nu heeft gewonnen."

"Ik ben een blij mens en feliciteer de Surinaamse gemeenschap en de republiek Suriname met dit feit. Zelfs als het niet tot een veroordeling zou komen. Niemand kan ons afnemen dat er 20 jaar is geëist."