Buitenland

Diplomaat weggestuurd om spionage, Pakistan neemt revanche

27 oktober 2016 22:25 Aangepast: 28 oktober 2016 00:06
Beeld © Getty Images

Een diplomatieke rel tussen India en Pakistan. Een Pakistaanse diplomaat moet India binnen 48 uur verlaten vanwege spionage, maar daar laten de Pakistanen het er niet bij zitten.

De 35-jarige Pakistaanse diplomaat, Mahmood Akhtar, werd gisteren in een dierentuin van New Delhi aangehouden. Hij kreeg daar namelijk geheime documenten overhandigd van twee mannen. De twee mannen werden opgepakt, maar de Pakistaan geniet diplomatieke immuniteit en ging dus vrijuit. Toch staken de Indiërs daar een stokje voor.

De diplomaat zou namelijk een geheime agent zijn van de Pakistaanse inlichtingendienst ISI. Zijn werkzaamheden binnen de ambassade zouden een dekmantel zijn: in werkelijkheid moest hij spionnen rekruteren, melden de Indiase autoriteiten. Ze eisen dat hij het land verlaat.

Zwaar diplomatiek wapen

Het wantrouwen tussen de twee buurlanden, over en weer, is erg groot. De Pakistanen laten het er dus ook niet bij zitten. De Indiase diplomaat, Surjeet Singh, moet nu ook Pakistan verlaten: hij is 'persona non grata' verklaard. Dat is een zware maatregel om diplomaten weg te sturen.

Het is nog niet helemaal duidelijk waar de Indiër van wordt beschuldigd. Volgens de Pakistanen zou hij de diplomatieke regels hebben overtreden, maar meer details willen ze niet geven. Zaterdag moet de Indiër met zijn familie het land hebben verlaten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore