Buitenland

Overstap Barroso naar Goldman Sachs 'is ethisch prima in orde'

31 oktober 2016 15:07 Aangepast: 31 oktober 2016 16:00
Leden van Transparency International demonstereren tegen de nieuwe baan van Barroso. Beeld © AFP

De zwaar bekritiseerde overstap die voormalig Europese Commissie-voorzitter José Manuel Barroso maakte naar zakenbank Goldman Sachs is niet in strijd met de ethische EU-regels.

Dat heeft het ethisch comité van de Commissie besloten. Het driekoppige comité, waar ook Nederlander en voormalig rechter van het Europese Hof Christiaan Timmermans lid van is, vond niet 'voldoende gronden om een schending van de intergriteitsplicht en discretie vast te stellen'.

Dit ondanks dat Barroso bij zijn overstap naar de investeringsbank niet het weloverwogen besluit heeft genomen dat je verwacht van iemand die jarenlang voorzitter is geweest van de Commissie, stelt het comité in een vandaag gepubliceerde conclusie.

Goldman door de brexit loodsen

De voormalig EU-bestuurder werd in juli, vlak na de brexit-stem, aangesteld als niet-uitvoerend bestuurder en adviseur die de bank volgens de Financial Times door brexitstorm moet loodsen. Iets dat hij overigens zelf ontkent, omdat hij naar eigen zeggen al officieel werd aangesteld voor het referendum. 

Dit leidde tot felle kritiek van Europarlementariërs en belangengroepen. Die vinden dat Barroso zich zo niet niet houdt aan de belofte van voormalig Eurocommissarissen om hun ervaring niet in te zetten voor lobbypraktijken. 

Lang genoeg gewacht met overstap

Maar daar is geen sprake van, vindt het comité. Barroso heeft zich gehouden aan de afkoelperiode van achttien maanden die geldt voor voormalig Eurocommissarissen voordat ze een nieuwe baan nemen. Barroso's overstap volgde namelijk na 20 maanden. 

Door te beloven niet te lobbyen namens Goldman Sachs valt de overstap binnen de integriteitsregels, stelt het comité. Hoe relevant die conclusie is, is overigens de vraag. De regels voor vertrekkende Eurocommissarissen die op Barroso van toepassing zijn verbieden lobbypraktijken maar voor een periode van 18 maanden na vertrek.  

Het comité voegt daar wel nog aan toe dat Barroso zich ervan bewust moet zijn geweest dat zijn overstap zou leiden tot kritiek, en dat hij daarmee reputatieschade voor de Commissie en de EU riskeerde.

Kroes

Het comité onderzocht de zaak na een verzoek van huidige Commissievoorzitter Jean Claude Juncker. Het is nu aan het college van Eurocommissarissen om te besluiten of er juridische stappen worden ondernomen tegen Barroso. De Commissie zou bijvoorbeeld via de rechter kunnen proberen (een deel) van Barroso's EU-pensioen af te pakken. 

Het ethisch comité van de Europese Commissie is ook nog bezig met een onderzoek naar de affaire Neelie Kroes. De Nederlandse oud-Commissaris ligt onder vuur omdat ze haar directeurschap bij een bedrijf op de Bahama's verzweeg bij haar hernieuwde aanstelling als Eurocommissaris in 2009.

Meer op rtlz.nl: Bulgaarse EU-commissaris naar Wereldbank

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore