Buitenland

Erdogan mag Duitse aanhangers niet toespreken

29 juni 2017 13:27 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
De Turkse president Recep Erdogan Beeld © AFP

De Turkse president Erdogan mag van de Duitse regering geen toespraak houden voor zijn landgenoten in de Bondsrepubliek.

Dat zei de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel tijdens een bezoek aan Rusland. Erdogan komt in juli naar de top van de G20 in Hamburg en de Turkse regering had een officieel verzoek ingediend om Erdogan zijn aanhang toe te laten spreken.

Politieke landschap

Gabriel zei eerder te vrezen dat de Duitse politie het te druk heeft met de G20 om ook nog veiligheidsmaatregelen voor Erdogans toespraak te treffen.

Gabriel vindt bovendien dat Erdogans toespraak 'niet in het politieke landschap past'.

Turkije: onaanvaardbaar

Turkije vindt het onaanvaardbaar dat de Duitse regering bij voorbaat al het idee afwijst dat Erdogan zijn aanhang in toespreekt. Dit toont weer eens aan dat Berlijn met twee maten meet, zei een woordvoerder van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het is half juli een jaar geleden dat er een mislukte staatsgreep tegen Erdogan werd gepleegd. Zijn regering heeft zich sinds die staatsgreep keihard op tegenstanders of vermoedelijke tegenstanders gestort. Bovendien is het politieke systeem veranderd, waarbij de macht bij de president is geconcentreerd.

Paramilitaire knokploegen 

Erdogans beleid wekt in West-Europa grote zorgen. Nederland verhinderde in de aanloop naar het Turkse referendum in april over de wijziging van het politieke stelsel dat bewindslieden van Erdogans partij toespraken kwamen houden. Een minister moest in Rotterdam zelfs worden tegengehouden. 

Nederlandse inlichtingendiensten maken zich in het laatste jaarrapport van de NCTB zorgen over de komst van een tak van Turkse 'paramilitaire knokploegen'. Die zouden het hier hebben gemunt op tegenstanders van Erdogan.

`