Buitenland

FBI vindt niets strafbaars in opgedoken e-mails Hillary Clinton

06 november 2016 21:50 Aangepast: 07 november 2016 05:57
Beeld © AFP

Opluchting voor Hillary Clinton, zo vlak voor de verkiezingen: de FBI heeft geen strafbare feiten gevonden in de recent opgedoken e-mails van de presidentskandidaat.

Dat heeft FBI-directeur James Comey zojuist bekendgemaakt.

Clinton gebruikte in de tijd dat zij minister van Buitenlandse Zaken was een persoonlijke mailserver. Dat leidde tot veel kritiek. Zo'n server zou de staatsveiligheid in gevaar kunnen brengen omdat zeer gevoelige informatie had kunnen lekken. De FBI onderzocht de zaak, maar concludeerde in juli dat Clinton niet vervolgd hoefde te worden voor het e-mailschandaal. Eind oktober werd bekendgemaakt dat de FBI toch weer onderzoek ging doen

Seksueel getinte berichtjes

Dat gebeurde nadat er nieuwe mails waren gevonden, die eerder nog niet waren onderzocht. Die mails doken op in een ander strafrechtelijk onderzoek. Dat onderzoek betrof het sturen van seksueel getinte berichtjes naar een 15-jarig meisje door Anthony Weiner, de echtgenoot van de persoonlijke assistent van Clinton. Dit onderzoek leidde dus niet tot nieuwe bevindingen. De FBI blijft bij de conclusies van juli. 

RTL Nieuws-correspondent Erik Mouthaan vindt het een 'bizarre gang van zaken'. Hij wijst erop dat Clinton flink zakte in de peilingen toen de FBI het onderzoek heropende. De Democraten beschuldigden de FBI baas, die Republikein is, daarom van het doelbewust ​beïnvloeden van de verkiezingen. "Ik denk dat die man schrok en dacht: afronden die hap."

Goed nieuws

De bekendmaking is goed nieuws voor Clinton en haar campagneteam. "We waren er altijd zeker van dat niets de conclusie in juli zou veranderen. Nu heeft directeur Comey dat bevestigd'', is de reactie vanuit het Hillary-kamp.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`