Buitenland

Hoe roepen de Amerikaanse media een winnaar uit zonder dat alle stemmen zijn geteld?

08 november 2016 22:31 Aangepast: 29 juli 2017 20:30
Beeld © ANP

Vanavond sluiten de stembussen in Amerika. Een paar uur later zouden we al kunnen weten wie de volgende president van de Verenigde Staten is. Ondertussen proberen Amerikaanse media al te voorspellen wat de uitslag zal worden. Hoe zit dat?

Er zijn vijf grote nieuwszenders in Amerika: ABC, CBS, NBC, CNN enFox News. Deze putten allemaal uit een speciale database die de 'National Election Pool' heet. Daarin wordt het stemgedrag van alle Amerikaanse staten bijgehouden sinds 2003. 

Al deze grote nieuwsnetwerken roepen zelfstandig een winnaar uit. Dat komt omdat ze gebruik maken van 'decision desks'. Dat zijn experts die op basis van de database én alle nieuwe informatie die binnenkomt een voorspelling proberen te doen. Dat gaat niet altijd goed. Het bekendste voorbeeld was in 2000, toen de Amerikaanse media Al Gore uitriepen tot de nieuwe president. Dat bleek later George Bush te zijn.

Grote druk op de analisten

Het is lastig om aan correcte informatie te komen tijdens verkiezingsnacht, zegt de directeur van ABC News in de New York Times. "We worden omringd door zoveel verkeerde en agressieve berichten." De druk op de analisten is daarom heel groot, want als ze het fout hebben wordt hen dat nog lang nagedragen. 

"Het is eigenlijk een soort wiskundetentamen. En als je faalt, dan weten 300 miljoen mensen dat", zegt de baas van Fox News in dezelfde krant. 

Waar halen ze hun informatie vandaan?

Amerikanen die vandaag de stembus bezoeken, zouden kunnen worden aangesproken door enquêteurs die hen vragen wat ze hebben gestemd. Zij werken voor zogenaamde 'exit polls', de grootste is Edison Research.
De kleinste stemdistricten hebben vermoedelijk het eerste de uitslag. Ook daar wordt naar gekeken door de analisten. Ten slotte zet persbureau Associated Press 4000 verslaggevers in om de eerste stemuitslagen direct door te geven aan speciale centrales. 

Daarnaast hebben meer dan 40 miljoen Amerikanen al eerder gestemd. Wat ze daarbij hebben ingevuld op het stemformulier, is nog niet bekend. Wel is al te zien dat de opkomst hoger is dan vier jaar geleden. In Florida trokken bijvoorbeeld vooral latino's er vaker op uit en dat is goed nieuws voor Clinton. Zij stemmen vermoedelijk vaker op haar. 

Hoe lang moeten we wachten?

Toch blijft het gissen. De eerste stembussen sluiten om 18.00 uur plaatselijke tijd. Het is aan de oostkust 6 uur vroeger dan bij ons, dus de eerste exit polls zullen na middernacht binnenkomen. Aan de andere kant van Amerika is het 9 uur later dan bij ons. 

Het spannendst wordt het in de swing states. Dat zijn de staten waar veel zwevende kiezers wonen. Amerikanen kijken komende uren vooral naar Florida, Pennsylvania, Ohio en andere grote staten als Michigan en North Carolina.  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore