Buitenland

Donald Trump nieuwe president van Verenigde Staten

09 november 2016 08:32 Aangepast: 09 november 2016 09:49
Beeld © AFP

Donald Trump is de nieuwe Amerikaanse president. De Republikeinse kandidaat heeft de vereiste 270 kiesmannen binnengehaald. De overwinning is een grote verrassing. In de polls vooraf lag Trump eigenlijk constant achter op zijn Democratische rivale Hillary Clinton.

Volg alle ontwikkelingen hier in ons LIVEBLOG

De verkiezing was een ware 'nagelbijter'. Vooraf werd Clinton als de grote favoriet gezien, maar uiteindelijk wist zij in de zogenoemde 'swing states' niet genoeg stemmen binnen te halen.

'Swing states' gaan naar Trump

Vooral de winst in Florida was belangrijk voor Trumps uiteindelijke zege. Maar ook in Ohio, Michigan, Wisconsin en Pennsylvania, die vooraf werden gezien als staten waar Clinton de meeste kans zou hebben, ging de winst naar Trump. En dat had niemand aan zien komen, zegt correspondent Erik Mouthaan, zelfs in het Trump-kamp niet: "Behalve Donald J. Trump zelf."

Belangrijk voor Trump is dat tijdens zijn presidentschap het Huis van Afgevaardigden en de Senaat een Republikeinse meerderheid hebben.

Trump wordt op 20 januari volgend jaar in Washington beëdigd.

Bekijk in de video hieronder wat Trump wil als president:

Amerika Kiest:

Al het nieuws over de verkiezingen in de Verenigde Staten is live te volgen via de website, apps en uitzendingen van RTL Nieuws. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`