Buitenland

Wat wil Trump eigenlijk? Illegalen wegsturen en Obamacare schrappen

09 november 2016 10:45 Aangepast: 09 november 2016 12:42
Donald Trump tijdens zijn overwinningsspeech in New York. Beeld © EPA

Donald Trump bestuurt de komende vier jaar vanuit de Oval Office de Verenigde Staten. Wat wil hij eigenlijk bereiken in die tijd?

Een aantal punten van Trumps verkiezingsprogramma hebben het afgelopen campagnejaar veelvuldig de revue gepasseerd: 

  • Obamacare moet worden herroepen en veranderd
  • de belastingen moeten omlaag
  • 11 miljoen mensen zonder verblijfspapieren moeten het land uit
  • moslims komen de VS niet meer in en Trump wil IS 'platbombarderen'
  • er komt een muur bij de grens met Mexico (en Mexico betaalt die)

Concrete veranderingen

Heerlijke oneliners natuurlijk, maar wat houdt Donald Trumps programma nou concreet in? Wat gaat hij veranderen in het beleid van de Verenigde Staten?

1. Zorg voor kinderen/ouderen:
Trump wil werkgevers stimuleren om kinderopvang op werk aan te bieden. Vrouwen moeten zes weken betaald verlof krijgen voordat ze na de bevalling weer aan het werk gaan. Verder wil hij belastingwetten aanpassen zodat kosten voor de zorg van kinderen/inwonende ouderen aftrekbaar worden.

2. Tweede amendement:
De wapenwet blijft zoals 'ie is, punt. 

3. Onderwijs:
De Republikein wil 20 miljard dollar investeren in het Amerikaanse onderwijssysteem zodat jongeren zelf hun middelbare school kunnen kiezen. De 11 miljoen kinderen die nu in armoede leven moeten ook naar school kunnen. Samen met het Amerikaanse congres wil hij ervoor zorgen dat studeren goedkoper wordt en studieleningen lager.

4. Buitenlands beleid en veiligheid:
Het leger uitbouwen, nieuwe procedures inzetten om terrorisme buiten te houden, criminele illegalen in de VS opsluiten en uitzetten.

5. Gezondheidszorg:
Als het aan Donald Trump ligt, wordt de Affordable Care Act, beter bekend als Obamacare, weer afgeschaft. In plaats daarvan wil hij zogenoemde Health Savings Accounts. Waarin die precies verschillen van Obamacare en hoe de HSA's geïmplementeerd moeten worden, is uit de campagne van Trump niet duidelijk geworden. Trump wil Amerikanen de mogelijkheid geven om ook verzekeringen buiten hun eigen staat af te sluiten.

6. Belastingen:
Die moeten omlaag als het aan Trump ligt, met name voor de middenklasse.

Onduidelijkheid

Wat Trump wil bereiken is op veel punten wel duidelijk. Hóe hij dat wil gaan doen, is een tweede. Zo staat in zijn verkiezingsprogramma te lezen dat de geestelijke gezondheidszorg in Amerika momenteel 'kapot' is. Hoe hij het wil gaan maken, blijft onduidelijk.

Trump wil verder een revolutie teweegbrengen in de energiesector, die nieuwe rijkdom met zich mee moet brengen. Waar die revolutie precies uit bestaat, buiten het beschikbaar maken van alle natuurlijke energiebronnen, zegt hij er niet bij.

En voor ons?

Nederlanders hebben niet zo veel vertrouwen in Trumps beleid en denken dat het nadelig kan zijn voor ons land. Het belangrijkste probleem lijkt de onzekerheid rondom zijn plannen. "Trump roept van alles, maar je weet niet wat hij echt gaat doen", zegt beurscommentator Hans de Geus.

Amerika Kiest:

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`