Buitenland

Homohuwelijk verovert Europa : 'Overwinning voor de liefde'

30 juni 2017 11:56 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Een homo- en een lesbisch paar trouwen.

Duitsland is een van de laatste landen in West-Europa waar het homohuwelijk mogelijk wordt. "Wat in 2001 begon met de openstelling van het huwelijk in Nederland, wordt langzamerhand de norm in Europa en dat is een overwinning voor de liefde'', zegt voorzitter Tanja Ineke van belangenvereniging COC.

Nederland doorbrak als eerste land ter wereld het taboe op huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht. Twee jaar later volgde België, daarna Canada en Zuid-Afrika.

Europa loopt voorop

Duitsland wordt volgens een inventarisatie van het COC wereldwijd het 23e land dat het huwelijk openstelt voor homo's en lesbiennes. Europa loopt voorop: momenteel is het homohuwelijk in veertien Europese landen toegestaan. In Finland mogen homoseksuele stellen sinds maart van dit jaar trouwen.

In bijvoorbeeld Azië is het homohuwelijk nog haast nergens ingevoerd:

Malta zal waarschijnlijk het volgende land zijn dat het huwelijk niet meer uitsluitend voor man en vrouw toestaat. Het parlement van de kleine eilandstaat neemt daar binnenkort een besluit over.

Scheiding oost-west

Buiten Europa is het homohuwelijk onder meer mogelijk in de Verenigde Staten, Brazilië en Nieuw-Zeeland. Binnen Europa ligt een scheidslijn tussen oost en west. West-Europese landen staan het homohuwelijk allemaal toe.

ZIE OOK: Historische dag voor Duitse homo's: huwelijk is opengesteld

Midden- en Zuid-Europese landen waaronder Italië, Oostenrijk en Zwitserland kennen wel geregistreerde partnerschappen die dezelfde wettelijke rechten en plichten met zich meebrengen als een huwelijk. In Spanje mogen homo's al sinds 2005 trouwen. Landen als Polen, Roemenië en Bulgarije kennen zulke regelingen niet. 

Hier is homoseksualiteit nog strafbaar

Er zijn nu 23 landen met een opengesteld huwelijk, maar er zijn nog altijd meer landen waar homoseksualiteit zelf nog strafbaar is. Dat zijn er 75. In acht landen kunnen homo's zelfs de doodstraf krijgen, waaronder Saudie-Arabië, Iran, Soedan, Somalië en Nigeria.


Thumbnail
Op dit kaartje is te zien waar homoseksualiteit strafbaar is. De kaart is gemaakt door Reddit-gebruiker STRUDELCUTIE4428, wordt onder meer gedeeld door de Universiteit van Portsmouth en de Britse krant Independent.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore