Buitenland

NASA gaat de zon 'aanraken' tijdens historische missie

31 mei 2017 05:50 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © NASA Goddars Space Flight Center / Flickr

Na jaren van onderzoek gaat ruimtevaartorganisatie NASA naar de zon. Vandaag worden de details bekendgemaakt van de missie met ruimtesonde 'Solar Probe Plus', die volgende zomer de ruimte ingaat.

Op de speciale NASA-website over de Solar Probe Plus wordt al afgeteld naar de lancering van de speciale ruimtesonde. En hoewel de teller nog op 425 dagen staat, is de spanning groot. 

1377 graden

De Solar Probe Plus zal namelijk dichter bij de zon komen dan we ooit zijn geweest: op ruim 6 miljoen kilometer afstand. Dat lijkt alsnog heel ver weg, maar dat is zeven keer dichterbij dan een ruimteschip ooit is gekomen. Ter vergelijking: de aarde staat op bijna 150 miljoen kilometer van de zon.

Vandaag gepresenteerd

De Solar Probe Plus werd al aangekondigd in 2010. Van toen tot nu is er onderzoek gedaan naar de omstandigheden waarin het ruimtevaartuig moet kunnen overleven en is er een speciaal pantser voor de sonde ontwikkeld. Nu is het moment daar waarop het vaartuig bijna de ruimte in mag. De presentatie over de Solar Probe Plus is vanaf 17.00 uur live te volgen via de website van NASA

De sonde zal enorm hoge temperaturen en straling moeten doorstaan. Op het punt dat het meest dicht bij de zon staat, krijgt de Solar Probe Plus 1377 graden Celsius te verduren. Het is dus spannend of de sonde de missie zal overleven.

Gevaarlijke stralingsexplosies

Wat er vandaag precies bekend wordt gemaakt, is nog onduidelijk. Maar volgens Rob van den Berg, directeur van Space Expo in Noordwijk, is deze missie erg belangrijk. "Het ruimtevaartuig zal gaan onderzoeken hoe het kan dat de atmosfeer van de zon, vele malen warmer is dan de zon zelf. Daar hebben we in de toekomst veel aan voor de ruimtevaart."

Maar misschien wel belangrijker: onderzoek dat gedaan wordt voor deze missie, kan ons in te toekomst beschermen tegen gevaarlijke situaties. Dat zit zo: "Om de zon heen zit zonnewind", vertelt Van den Berg.

"Die wind bestaat uit allemaal elektrisch geladen deeltjes en die wind kan 'exploderen' en met straling de aarde raken. In 1859 brandden door die extreme straling telegraafpalen door. Ze hadden toen natuurlijk nog geen computers."

Thumbnail

Een illustratie van zonnewind (Foto: NASA)

Een explosie van zonnewind nu zou grote gevolgen kunnen hebben. "Als een grote explosie van straling nu de aarde raakt, dan kunnen computersystemen uitvallen. Niet alleen die van je desktop, maar ook bijvoorbeeld in vliegtuigen. Met alle gevolgen van dien. Door het onderzoek van de Solar Probe Plus komen we hier misschien meer over te weten en kunnen we die stralingsexplosies in de toekomst hopelijk gaan voorspellen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`