Buitenland

Vrijspraak gevraagd voor drie verdachten Decembermoorden

30 juni 2017 16:47 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Aanklager Roy Elgin tijdens de zitting. Beeld © ANP

Het Surinaamse Openbaar Ministerie heeft vrijspraak gevraagd voor drie verdachten in het proces over de Decembermoorden. Het gaat om oud-militairen Edgar Ritfeld, Orlando Heidanus en Wim Carbière. Steven Dendoe is volgens het OM wel schuldig aan de moordpartij. Tegen hem werd 20 jaar cel geëist.

In het proces van de Decembermoorden gaat het om het martelen en doodschieten in een legerkazerne van vijftien tegenstanders van het toenmalige militaire regime. De moorden werden gepleegd op 8 en 9 december 1982.

Bouterse wel schuldig

Het regime stond toen onder leiding van legerleider, en nu president, Desi Bouterse. Tegen hem is in deze zaak eerder deze week twintig jaar cel geëist voor zijn aandeel in de moordpartij. Dat is de maximale straf.

ZIE OOK: 20 jaar cel geëist tegen Surinaamse president Bouterse voor rol in Decembermoorden

Bouterse maakte na het bekendmaken van die strafeis, tijdens een bijeenkomst met zijn aanhangers duidelijk dat hij zijn positie niet zonder slag of stoot zal opgeven. "Als God mij hier heeft neergezet, wie is de rechter dan om mij weg te sturen.''

Dienstbevel

Vandaag stonden nog 20 anderen voor de rechter. Het trio Ritfeld, Heidanus en Carbière werd verdacht van het ophalen van mensen, die later werden omgebracht. De aanklager, Roy Elgin, verklaarde tegenover de zogeheten Militaire Kamer dat Heidanus en Carbière een dienstbevel kregen en dat niet konden weigeren. Hij vroeg daarom om vrijspraak.

Elgin vroeg ook om vrijspraak voor Ritfeld, die eerder zelf aandrong op voortzetting van het proces. Hij wil zijn naam zuiveren. Volgens Elgin zijn er geen getuigen gevonden die konden bevestigen dat Ritfeld met een andere militair latere slachtoffers ophaalde. Daardoor kan niet worden bewezen dat hij betrokken was bij de moorden.

'Dendoe wel schuldig'

Tegen een andere verdachte, Steven Dendoe, eiste het OM vandaag twintig jaar cel. Zelf ontkent hij, maar volgens het OM is er 'wettig en overtuigend bewijs' dat Dendoe betrokken was bij de Decembermoorden.

Meerdere getuigen zeggen dat ze Dendoe op 8 en 9 december 1982 gezien hebben bij Fort Zeelandia, waar de moorden gepleegd werden.

Nog meer verdachten

Er zijn in totaal ruim twintig mannen die verdacht worden van betrokkenheid bij de Decembermoorden.

Een groot deel van hen moet nog horen welke straf tegen hen geëist wordt. Hun zaken worden tijdens een volgende zitting behandeld. Die is op 30 oktober.

Meer op rtlnieuws.nl: