Buitenland

Nieuw-Zeeland bereidt zich voor op nieuwe beving

14 november 2016 05:49 Aangepast: 14 november 2016 07:53
Mensen slaan boodschappen in in de supermarkt in Hanmer Springs. Beeld © EPA

Terwijl een zoektocht wordt gehouden naar een aantal vermisten, houdt Nieuw-Zeeland rekening met een nieuwe aardbeving op korte termijn die mogelijk net zo zwaar is als die van de afgelopen nacht.

GeoNet, het seismologisch bureau van de overheid, zegt dat de kans op weer een zware aardbeving de komende 24 uur op 12 procent ligt. Die zou zich kunnen voordoen in het gebied tussen Christchurch en Wellington, de regio die kort na middernacht (plaatselijke tijd) werd getroffen door een aardbeving van 7,5 op de schaal van Richter. Kort na het middaguur zijn naschokken van 6,2 en 6,3 op de schaal van Richter geregistreerd.

Twee doden

Het officiële dodental ligt nog steeds op twee. Op het Zuidereiland wordt, in de buurt van de toeristische kustplaats Kaikoura, werd gezocht naar zes vermiste kajakkers. Ze bleken een veilig heenkomen gezocht te hebben in hoger gelegen gebied. Ook 16 buitensporters in de buurt van de buiten zijn oevers getreden Clarence River hebben zichzelf in veiligheid kunnen brengen.

Een vrachtwagenchauffeur van wie werd gevreesd dat hij bij Kaikoura met zijn truck onder een aardverschuiving was beland, meldde zich ongedeerd bij de politie. Een aantal belangrijke wegen is afgesloten door verzakkingen, scheuren en aardverschuivingen. Wegverkeer tussen Christchurch en Picton, waarvandaan de veerboot naar Wellington vertrekt, is praktisch onmogelijk.

Schade is aanzienlijk

Niet alleen op het Zuidereiland, maar ook in de hoofdstad Wellington op het Noordereiland is de schade aanzienlijk. Het centrum was tot het eind van de middag afgesloten. In de buurt van de haven zijn veel wegen en straten beschadigd. Ook de terminal van de Interislander, de veerverbinding tussen het Noorder- en Zuidereiland, heeft schade opgelopen.

Thumbnail

Een weg in Wellington. (Foto EPA)

Christchurch, de stad waarvan het centrum in 2011 door een reeks aardbevingen werd verwoest, is ditmaal niet getroffen. Wel moesten inwoners van wijken aan de kust het 's nachts hogerop zoeken in verband met tsunamigevaar. Een tsunamialarm was afgekondigd voor de uitgestrekte oostelijke kustlijn van Nieuw-Zeeland, maar werd in de loop van de dag ingetrokken.

In het kustgebied tussen Kaikoura en Wellington wordt later vandaag zware storm verwacht. Dat zal reddings- en bergingswerkzaamheden bemoeilijken.

Meer op rtlnieuws.nl:
Nederlandse Dylan is in Nieuw-Zeeland: 'Het waren gigantische schokken'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`