Buitenland

President Trump, wat zou dat betekenen voor Nederland?

02 maart 2016 13:45 Aangepast: 01 augustus 2017 06:00

Donald Trump lijkt een stap dichter bij de officiële kandidatuur voor het presidentschap van de Republikeinse partij. En als hij president wordt, wat gaat dat dan betekenen voor Nederland? We vroegen het Amerika-deskundige Willem Post.

Wat zou president Trump voor invloed hebben op Nederland?
"Als Trump het wordt, en dat is nog wel zeer de vraag, dan zou het vooral op economisch gebied consequenties hebben voor Nederland. Trump wil namelijk een handelsoorlog met China. En dat zal gevolgen hebben voor de wereldeconomie en dus voor Nederland.

Thumbnail

Ook is Donald Trump een fervent tegenstander van het TTIP-verdrag. Dat verdrag moet internationale vrijhandel bevorderen. En vrijhandel is goed voor handelsland Nederland. Als het aan Trump ligt komt dat verdrag er niet. En dat zou slecht zijn voor Nederland. Want hoe meer vrijhandel, hoe beter voor Nederland."

Is de strijd al gestreden?
"Nee, door de uitslag op Super Tuesday gaat de strijd tussen de Republikeinse kandidaten nog door. In elk geval tot 15 maart. Dan zijn er weer een paar belangrijke voorverkiezingen. De Republikeinse kandidaten Marco Rubio en Ted Cruz spartelen nog even door."

Kan nog iemand anders Trump tegenhouden? Oud-burgemeester van New York Michael Bloomberg bijvoorbeeld, als onafhankelijke kandidaat?
"Ik denk het niet. Dat was alleen gebeurd als Bernie Sanders de Democratische kandidaat zou worden. Dan heb je twee uitgesproken kandidaten, aan de linker- en de rechterzijde en dan had Bloomberg zich als het gematigde alternatief kunnen opstellen. Dat kan niet nu het lijkt dat Hillary Clinton het wordt. Zij is gematigder dan Bernie Sanders."

Wie denk je dat uiteindelijk de nieuwe Amerikaanse president gaat worden?
"Ik denk dat het een heel erg spannende strijd gaat worden tussen Clinton en Trump. Veel spannender nog dan mensen denken. Dat komt omdat Trump een alternatief is voor teleurgestelde Democratische kiezers.

Waarschijnlijk gaat Bill Clinton zich dan met de campagne bemoeien en zal hij zich als een 'pitbull' gaan gedragen tegenover Trump. Hillary kan zich dan boven de partijen opstellen. Uiteindelijk zal het gezonde verstand zegevieren en denk ik dat Hillary de nieuwe president wordt."

Meer op rtlnieuws.nl:
Duidelijkheid na voorverkiezingen op Super Tuesday? Welnee

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore