Ga naar de inhoud
Buitenland

Nieuwe orkaan Sint-Maarten lijkt kleiner dan Irma, niet per se minder vernietigend

Na orkaan Irma is de ravage op Sint-Maarten groot. Beeld © AFP

Sint-Maarten, Saba en Sint Eustatius maken zich op voor een nieuwe orkaan. Dinsdag raast Maria langs de eilanden. "Maria lijkt kleiner te worden dan Irma, maar hoeft daarmee niet minder vernietigend te zijn."

Hoe dicht de orkaan langs de eilanden trekt, is moeilijk te voorspellen, zegt meteoroloog Lars van Galen van Buienradar. Het Amerikaanse National Hurricane Center heeft een orkaanwaarschuwing afgegeven voor onder meer Sint-Maarten, Saba en Sint Eustatius, omdat de tropische storm Maria zich de komende dagen waarschijnlijk ontwikkelt tot orkaan.

185 kilometer per uur

"Dat wordt een categorie 3-orkaan", verwacht Van Galen, "met zoals het er nu naar uitziet windsnelheden van zo'n 185 kilometer per uur." Van Galen houdt daarbij wel een slag om de arm, omdat orkanen snel kunnen versterken en afzwakken. "Bij José dachten we ook dat ze 175 kilometer per uur zouden zijn en die werden 240. 

"Maria is nog niet zo lang actief en daardoor ook nog niet zo groot als Irma was toen die de eilanden trof, en voor zware orkanen geldt: hoe langer ze actief zijn, hoe groter ze worden."

Ten zuidwesten van Sint-Maarten

"Hij lijkt ten zuidwesten van Sint-Maarten te trekken", zegt Van Galen. "Als hij daar doorraast dan kan de noordelijke eyewall, de wolkenmuur om het oog heen, waarin de zwaarste windstoten en windsnelheden zitten, Sint-Maarten bereiken. Maar het kan ook zo zijn dat hij net 50 kilometer verder langsraast, dan heeft Sint-Maarten alsnog last van overvloedige regenval, maar blijven de harde windstoten en vloedgolven uit."

Sint-Maarten werd nog geen twee weken geleden getroffen door orkaan Irma, een orkaan van de zwaarste categorie, 5, en nog diezelfde week moesten mensen zich schrap zetten voor orkaan José.

Door Irma vielen aan de Nederlandse kant van het eiland vier doden. 91 procent van alle huizen raakte beschadigd, één op de drie werd totaal verwoest. Ook op Saba en Sint Eustatius richtte Irma veel schade aan, daar vielen geen slachtoffers. De schade van orkaan José, die langs de eilanden trok, viel mee.

'Vooral pech'

Dat nu alweer de derde zware orkaan richting de eilanden trekt, komt deels omdat er veel zware orkanen zijn, legt Van Galen uit. "Het orkaanseizoen is actiever dan andere jaren omdat El Niño - het fenomeen dat er eens in de paar jaar voor zorgt dat de Grote Oceaan opwarmt - er nu niet is. Als El Niño zwakker is, dan kunnen orkanen op de Atlantische Oceaan zich beter ontwikkelen."

Dat er drie in korte tijd richting Sint-Maarten trekken, is volgens Van Galen 'vooral pech'. "Eén extreem zware orkaan is al vrij onwaarschijnlijk, laat staan twee of drie."

Video: Koning Willem-Alexander over de verwoesting op Sint-Maarten:

Meer op rtlnieuws.nl: