Buitenland

Rusland keert het Internationaal Strafhof de rug toe

16 november 2016 18:32 Aangepast: 16 november 2016 18:48
Beeld © AFP

Rusland keert zich af van het Internationaal Strafhof (ICC), omdat het volgens Moskou eenzijdig en ondoelmatig is. Het land heeft aan de wieg gestaan van het hof door voor de oprichting te tekenen, maar Rusland is nooit echt toegetreden via ratificatie, zoals Nederland in 2001 deed.

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) zegt in een reactie dat hij nooit de indruk had dat Rusland serieus van plan was om lid te worden van het ICC.  

Volgens de Russen heeft het ICC nooit zijn verwachtingen waar kunnen maken. Het strafhof spreekt zich uit over genocide, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, maar in de afgelopen veertien jaar zijn er maar vier uitspraken gedaan.

'Racistisch beleid'

Het land had in januari al moeite met het ICC, toen het strafhof zei dat het onderzoek ging doen buiten Afrika, in het door Rusland ingelijfde Zuid-Ossetië in Georgië. In een rapport van dinsdag schrijft het ICC dat de Krim een door Rusland bezet deel van Oekraïne is. 

Rusland is niet het enige land dat zich terugtrekt. Ook Zuid-Afrika, Burundi en Gambia trekken zich terug, omdat ze het vervolgingsbeleid van het ICC racistisch vinden. Twee Afrikaanse staatshoofden zijn door het ICC aangeklaagd. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore