Buitenland

Tweede dode door lancering ruimtevrachtschip in Rusland

01 juli 2017 14:49 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Archieffoto Beeld © ANP

De lancering van een ruimtevrachtschip van de Russische lanceerbasis Bajkonoer in Kazachstan naar het ruimtestation ISS in juni heeft een tweede persoon het leven gekost.

Een technicus is alsnog overleden aan zijn verwondingen door een steppebrand, veroorzaakt door een neergestort raketonderdeel. Door de brand kwam ook een bestuurder van een auto om het leven, die met anderen op zoek was naar de wrakstukken, heeft het Kazachse ministerie van Defensie en Ruimtevaartindustrie bekendgemaakt.

Lancering zonder problemen

De Russische Sojoez-raket werd gelanceerd op 14 juni. Na 117 seconden viel de uitgebrande eerste rakettrap volgens schema terug in het doelgebied in noord-oost-Kazachstan. In de droge, hete woestijn veroorzaakte het nog gloeiende puin een steppebrand in een gebied van honderd vierkante kilometer.

De zoektocht in dit gebied leidde tot de dood van de chauffeur, de technicus kwam nog levend uit het vuur. Het ruimtevrachtschip met 2,5 ton aan voorraden aan boord bereikte twee dagen later zonder problemen het ISS.

 

`