Buitenland

Meisje wordt blind, maar niet voordat ze de wereld gezien heeft

18 november 2016 12:23 Aangepast: 18 november 2016 13:42
Ashley kort na haar levertransplantatie Beeld © Privéfoto

''Ik moet nog een hoop zien voordat ik blind word.'' De 12-jarige Ashley heeft weinig tijd te verliezen en werkt nu snel een bucketlist af.

Ashley Watson heeft in haar leven al de nodige medische ellende meegemaakt. Op haar zesde moest ze een levertransplantatie ondergaan en onlangs kreeg ze het slechte nieuws dat ze binnen twee jaar volledig blind zal zijn. 

Bucketlist

Ze laat zich door de tegenslag niet uit het veld slaan en heeft ze snel een bucketlist gemaakt die ze op dit moment aan het afwerken is. Haar familie doet er alles aan om de wensen van Ashley uit te laten komen.

Om het reizen mogelijk te maken is er een crowdfundactie op touw gezet. ''Daarop is tot nu toe ruim 12.000 dollar (11.300 euro) binnengekomen,'' zegt Ashley's moeder Stephanie Watson.

Eiffeltoren

Volgens Stephanie heeft haar dochter het er maar druk mee: ''Tot nu toe leerde ze al drummen, tekende ze in de dierentuin al haar favoriete dieren en bezocht ze een wedstrijd van haar favoriete American Footballteam, de Seattle Seahawks.''

Op haar verlanglijstje staan nog een bezoek aan de Eiffeltoren in Parijs, de nationale parken Zion en Yellowstone in het westen van de VS en ook hoopt ze een beer in het echt en het traditionele nieuwjaarsvuurwerk in Seattle te kunnen zien.

'Allang geaccepteerd'

Stephanie is trots op haar dochter, die van iedereen nog het minst aangedaan lijkt door de tegenslagen: ''Hoe gek het ook klinkt, ze heeft allang geaccepteerd dat ze blind wordt. Ze is niet boos, maar beschouwt de blindheid als een deel van haarzelf.''

De schade aan Ashley's ogen is waarschijnlijk veroorzaakt door de gevolgen van de levertransplantatie. Hoewel het orgaan de afgelopen jaren prima werkte, denken doktoren dat door de medische ingreep de lever de  afgelopen jaren de nodige gifstoffen op haar lichaam heeft losgelaten.

Ze heeft nu al last van beperkt zicht en ziet bij donker al helemaal niets meer. Ashley: ''Kijken is voor mij nu als turen door de koker van een wc-rol. Helaas wordt de cirkel waar ik doorheen kan kijken snel kleiner en zie ik uiteindelijk niets meer. Ik heb inmiddels al braille geleerd en heb heel veel steun aan mijn nieuwe hond.''

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore