Buitenland

Nederlandse journalist opgepakt in Panama wegens kritische artikelen

20 november 2016 14:14 Aangepast: 20 november 2016 14:29
Okke Ornstein Beeld © Villamedia

De Nederlandse journalist Okke Ornstein is afgelopen dinsdag bij aankomst in Panama opgepakt en vastgezet. Ornstein hangt een gevangenisstraf van 20 maanden boven het hoofd vanwege smaad en laster.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken probeert Ornstein vrij te krijgen. De journalistenvakbond NVJ zet zich ook in voor zijn vrijlating. Ornstein werd aangehouden vanwege enkele artikelen die hij op zijn weblog bananamarerepublic schreef over de dubieuze activiteiten van de Canadese zakenman Monte Friesner in Panama. Dat weblog is nu geblokkeerd vanwege juridische problemen in Nederland.

Vergelijkbare feiten

De zakenman die hem veroordeeld kreeg is in de VS veroordeeld voor vergelijkbare feiten als waarover Ornstein schreef. Ook in Panama hing hem strafrechtelijke vervolging boven het hoofd. Hij zou het land inmiddels verlaten hebben. Daarbij kreeg Ornstein, volgens zijn in Nederland betrokken advocaat Channa Samkalden, in de in Panama gevoerde strafzaak geen behoorlijk proces en geen fatsoenlijke rechtsbijstand. 

Ornstein schrijft op zijn blog vooral verhalen over corruptie en fraudezaken in Latijns-Amerika. De journalist werkt onder meer voor de Nederlandse publieke omroep en Al Jazeera. Zijn werk is genomineerd voor prijzen zoals de Prix Europa radio prijs (2013). De NTR zond in 2015 een documentaire van hem in voor De Tegel-prijs.

 

`