Buitenland

Geen nieuwe schade kerncentrale Fukushima na aardbeving

22 november 2016 01:17 Aangepast: 22 november 2016 14:48
De kust bij het kernenergiecomplex in Fukushima. Beeld © AFP

De kerncentrale in het Japanse Fukushima heeft geen nieuwe schade opgelopen door de zware aardbeving die de kustregio heeft getroffen. Het tsunami-alarm is intussen opgeheven.

De Japanse overheid had de bevolking aan een beperkt deel van de oostkust rondom Fukushima opdracht gegeven om te evacueren. In de kustgebieden eromheen moesten bewoners alert zijn en uit de buurt blijven van de zee.

Waarom sterke bevingen soms minder schade maken:

Vloedgolf van 1 meter

Het noorden van Japan werd vanochtend vroeg (plaatselijke tijd) opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 7,4 op de schaal van Richter. Het epicentrum, op 25 kilometer diepte, bevond zich niet ver van de kerncentrale die zwaar beschadigd was geraakt bij de aardbeving en tsunami in maart 2011.

Volgens Tepco, het bedrijf dat de centrale beheert, is ernstige schade ditmaal uitgebleven en zijn de koelsystemen intact. De hoogst gemeten vloedgolf bij het complex was 1 meter. In de haven van het noordelijker gelegen Sendai is een vloedgolf van 1.40 meter waargenomen.

Dreiging tsunami

Het Pacific Tsunami Warning Center, gevestigd op Hawaï, trok het tsunami-alarm twee uur na de aardbeving in. Het centrum coördineert de tsunamiwaarschuwingen voor de landen die grenzen aan de Stille Oceaan. Die kunnen daarnaast hun eigen alarmeringssysteem hanteren: in Japan bleef de eigen waarschuwing nog een uur langer van kracht.

Geen tsunami na aardbeving Japan:

Meer op rtlnieuws.nl:
Tsunami na aardbeving voor kust Fukushima

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`