Buitenland

'Kwestie-Sylvana schaadt tolerant imago van Nederland'

25 november 2016 14:20 Aangepast: 25 november 2016 17:41
Sylvana Simons

De racistische aanvallen op Sylvana Simons en de zwartepietendiscussie in ons land hebben ook de andere kant van de Noordzee bereikt. Het rumoer rond het hulpje van Sinterklaas en de felle aanvallen op de Denk-politicus schaden het imago van Nederland als liberaal, tolerant land, concludeert BBC News.

De beelden van een lynchpartij waarin het hoofd van Simons is gefotoshopt, 'zijn te walgelijk om naar te kijken', schrijft de BBC, 'maar toch wordt de video waarin ze voorkomen massaal online gedeeld'.

Verhoudingen op scherp

Dat heeft volgens de Britse staatsomroep alles te maken met de uit de hand gelopen zwartepietendiscussie, die de verhoudingen op scherp heeft gezet. Voor een klein maar invloedrijk deel van de bevolking ben je 'loslopend wild' als je vraagtekens zet bij de traditie, aldus de BBC.

In het artikel wordt uitgebreid ingegaan op de doodsbedreigingen en vrouwonvriendelijke, racistische aanvallen op Simons na haar zwartepietenstandpunt. Alles komt voorbij, zoals het lied 'Oh Sylvana', de faux-pas - 'Sylvana loopt zo trots als een aapje door het land' - van sportjournalist Johan Derksen en de apengeluiden die 3FM-dj Giel Beelen liet horen tijdens een item over Simons.

Ontwikkeling van 'onplezierig naar uitermate schokkend'

Ook antizwartepietactivist Quinsy Gario komt aan het woord. "Alles wat afwijkt van 'wit gedrag' wordt als bedreigend gezien en als iets dat in de heftigste bewoordingen moet worden uitgewist", zegt hij. Hij noemt de haat jegens Simons niets nieuws, maar alleen gevat in een nog heftiger vorm van intimidatie.

En de rol van Geert Wilders in deze kwestie wordt eveneens belicht, als voorvechter van de Nederlandse cultuur in het algemeen en zwarte piet in het bijzonder. De zaak heeft zich volgens de BBC zo langzamerhand ontwikkeld van 'onplezierig naar uitermate schokkend'. 

Humberto Tan: Tweespalt

Thumbnail

Humberto Tan laat aan BBC News weten dat de zwartepietendiscussie een 'tweespalt' heeft veroorzaakt, 'en ik haat tweespalt'. "Ik ben ervoor om zwarte piet te veranderen. Maar als je dat zegt, denken mensen dat je hen, hun land en hun kindertijd aanvalt."  

Hij zegt dat ook hij het slachtoffer is van racistische aanvallen en zelfs doodsbedreigingen. "Het is ook de fout van de politici. Onze premier zegt 'zwarte piet is zwarte piet'. Ze moeten ons moreel leiderschap bieden, maar ze zijn bang dat het hun stemmen kost."

'Bang voor de toon van de discussie'

Tan zegt tegen de BBC bezorgd te zijn over de richting die het debat uitgaat. "Ophangen aan een boom, slavernij in de VS. Ik vrees dat het hoogtepunt nog niet bereikt is en ben bang voor de toon van de discussie. Aan beide kanten zijn mensen opgefokt. We moeten koel blijven in ons hoofd, en warm in ons hart."

Hij nam al eerder een duidelijk standpunt in in de zwartepietendiscussie. Volgens hem zijn er, hoe onschuldig het sinterklaasfeest ook bedoeld is, 'ongewenste effecten waar we niet enkel over kunnen zwijgen'.

Aangepaste piet

De presentator is voorstander van het sinterklaasfeest. "Maar met een aangepaste piet. En ook voor de duidelijkheid: voor mij is niet iedere voorstander van de klassieke zwarte piet een racist. Maar kijk niet weg! Ga in gesprek en sta open voor hoe anderen zwarte piet kunnen ervaren."

Thumbnail

Verene Shepherd, VN-functionaris die zich kritisch uitliet over zwarte piet (Foto: ANP) 

De discussie over Nederlandse zwarte, witte of roetveegpieten nam enkele jaren geleden internationale proporties aan toen de Verenigde Naties zich met het onderwerp ging bemoeien en tot de conclusie kwam dat zwarte piet een 'racistisch stereotype' is en dat Nederland zijn pieten moest gaan aanpassen. Sindsdien is dat mondjesmaat gebeurd, maar is de discussie in Nederland nog lang niet verstomd.

`