Buitenland

Misbruikschandaal Engels voetbal: 'Ik ben tientallen keren verkracht'

25 november 2016 22:57 Aangepast: 26 november 2016 13:40
Voetballers deden huilend hun verhaal op de Britse televisie (screenshot). Beeld © BBC

Het Engelse voetbal is in de greep van een misbruikschandaal. Een jeugdtrainer, die onder meer actief was voor de Premier League-club Manchester City, zou zich hebben vergrepen aan jonge voetballertjes. "Ik ben tientallen keren verkracht", zegt slachtoffer David Unsworth. "Ik wist dat het verkeerd was, maar ik wilde zo graag voetballen."

Vandaag deden slachtoffers hun emotionele verhaal bij de BBC. Zij zeggen te zijn misbruikt door Barry Bennell, onder hen ex-profvoetballers zoals Andy Woodward. In tranen vertelden zij wat hen is overkomen:

De ex-jeugdcoach van Crewe Alexandra en Manchester City is sinds 1994 meerdere keren veroordeeld voor kindermisbruik. In 2015 werd Bennell opnieuw veroordeeld tot twee jaar cel voor het misbruiken van een 12-jarige jongen in 1980. 

Altijd gezwegen

Ex-voetballer David Unsworth zegt dat hij tot nu toe had gezwegen over wat hem is overkomen als jeugdspeler voor Manchester City. "Ik ben wel tussen de vijftig en honderd keer verkracht." Unsworth was toen negen jaar oud. "Ik wist dat het verkeerd was, maar ik wilde zo graag voetballen."

Het misbruikschandaal kwam aan het licht nadat eerder twee voetballers van Crewe Alexandra hun verhaal hadden gedaan over het misbruik. Daarop werd een meldpunt geopend, dat heeft al meer dan 100 telefoontjes ontvangen. Volgens de politie wordt niet alleen Bennell beschuldigd van misbruik, ook andere oud-trainers zouden zich vergrepen hebben aan jonge voetballertjes. 

Onderzoek naar misbruik

Manchester United-vedette Wayne Rooney is ambassadeur van de Britse anti-kindermisbruik-organisatie. Hij roept slachtoffers op om zich te melden. Manchester City is een onderzoek begonnen naar het misbruikschandaal. 

Bennell wordt vergeleken met de gevallen BBC-coryfee Jimmy Savile. Die heeft tijdens zijn carrière als presentator tientallen minderjarigen misbruikt. Dat kwam pas na zijn overlijden aan het licht.

`