Buitenland

Europees Parlement stelt handelsmissie naar Myanmar uit om geweld tegen Rohingya

14 september 2017 19:29 Aangepast: 14 september 2017 20:28
Meer dan 300.000 Rohingya zijn uit Myanmar naar Bangladesh gevlucht. Beeld © AFP

Een handelsmissie van het Europees Parlement naar Myanmar gaat volgende week niet door. De missie wordt uitgesteld vanwege het extreme geweld tegen Rohingya.

D66-Europarlementariër Marietje Schaake staat achter het besluit om niet te gaan. "Het zou helemaal het verkeerde signaal zijn om nu over handel te gaan praten." Volgens haar is het belangrijk dat de EU alles uit de kast haalt om ervoor te zorgen dat de etnische zuivering van de Rohingya stopt, 'desnoods met sancties'. Schaake wil dat handelsafspraken die gunstig zijn voor Myanmar door de EU worden bevroren. 

'Duidelijke boodschap'

Ook VVD'er Hans van Baalen, die volgende week met de delegatie zou afreizen, steunt het besluit. Volgens hem zou het beter zijn als de commissie Buitenlandse Zaken naar Myanmar zou gaan 'met een duidelijke boodschap aan het regime dat de mensenrechtenschendingen moeten stoppen'.

Sinds het geweld tegen Rohingya vorig maand oplaaide, zijn meer dan 300.000 Rohingya-moslims hun thuisland ontvlucht. Rohingya zijn een islamitische minderheid in het overwegend boeddhistische Myanmar. Ze worden gezien als het meest vervolgde volk ter wereld en worden in Myanmar beschouwd als illegalen.

 

Meer op rtlnieuws.nl:
Koenders: Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi moet zich uitspreken over Rohingya

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore