Het gaat niet goed met één van de bekendste natuurgebieden in de wereld: het Great Barrier Reef. Wetenschappers denken dat een derde van het koraal in het gebied aan het doodgaan is, of al is afgestorven door verbleking.
In een rapport over het grootste koraalrif ter wereld, schrijven wetenschappers van de James Cook Universiteit in Australië dat de situatie ernstiger is dan gedacht. In de afgelopen 18 jaar heeft het gebied drie keer te maken gehad met verbleking, maar zo extreem als nu was het niet eerder.
Opwarming zeewater
"We hebben in de noordelijke en centrale gebieden 84 riffen onderzocht en geconstateerd dat 35 procent van de koralen dood of stervend is", zegt oceanograaf Terry Hughes. Het Great Barrier Reef is 2300 kilometer lang en ligt langs de oostkust van Australië.
The saddest, most confronting results in my career: Average 35% loss of #corals from #bleaching in just 2-3 months. pic.twitter.com/59043dyXhd
— Terry Hughes (@ProfTerryHughes) 29 mei 2016
Oorzaken voor het afsterven van het koraal zijn volgens de onderzoekers de opwarming en de verzuring van het zeewater.
JCU scientists tally the damage done by coral bleaching. https://t.co/31w5vFIMwG pic.twitter.com/OFV6IERBFP
— James Cook Uni (@jcu) 30 mei 2016
VN-rapport
Vorige week werd een hoofdstuk over het rif in een VN-rapport over klimaatverandering geschrapt op verzoek van Australië, omdat de informatie schadelijk zou zijn voor de Australische toerisme-industrie.