Buitenland

Beerput Engels voetbal gaat open: 350 meldingen kindermisbruik

01 december 2016 17:12 Aangepast: 01 december 2016 21:10
Voetballers deden huilend hun verhaal op de Britse televisie (screenshot). Beeld © BBC

Het aantal meldingen van kindermisbruik bij Engelse voetbalclubs is opgelopen tot 350. Zowel de politie als de Britse voetbalbond zijn een groot onderzoek gestart.

Diverse profvoetballers kwamen vorige week naar buiten met het schokkende verhaal dat ze in hun jeugd seksueel zijn misbruikt door Berry Bennell, een voormalig jeugdtrainer van onder meer Manchester City, Stoke City en de inmiddels amateursclub Crewe Alexandra. 

Hulplijn geopend

In navolging daarvan opende de Britse kinderbescherming een hulplijn. Die leverde alleen al in de eerste week 860 telefoontjes op. Volgens directeur Taylor van de spelersvakbond PFA zijn ruim twintig voetballers zelf naar buiten gekomen met verhalen over misbruik en zijn er zes of zeven voetbalclubs bij betrokken.

Volgens nieuwe cijfers van de politie hebben nu 350 slachtoffers zich gemeld, meldt de BBC. Volgens Simon Bailey, hoofd van de kinderbeschermingspolitie, is dat 'slechts een indicatie' en kan het aantal nog veranderen. Hij roept iedereen op zich te melden, hoe lang geleden het misbruik ook is geweest.

Groot politieonderzoek

Inmiddels zijn vijftien eenheden van de politie door het hele land bezig met een onderzoek. Voetbalbond FA werkt volgens eigen zeggen nauw met hen samen en zegt 'er alles aan te doen het strafproces niet in gevaar te brengen'. 

Seksueel misbruik

Heeft u in het verleden ook iets dergelijks meegemaakt bij een sportclub en wilt u uw verhaal in vertrouwen kwijt? Stuur dan een mail naar roland.strijker@rtl.nl

Meer bij rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore