Buitenland

Visumvrij reizen naar Nederland steeds dichterbij voor Oekraïners

01 december 2016 20:26 Aangepast: 04 december 2016 10:16
Beeld © ANP

Oekraïners kunnen, als de Europese plannen doorgaan, straks zonder visum hier op bezoek komen. Oekraïense bruiden kunnen niet wachten, want in Oekraïne zijn er 86 mannen per 100 vrouwen.

Al een paar jaar probeert Oekraïne uit alle macht aan de voorwaarden voor visumvrij reizen te voldoen. En dat lijkt nu te lukken. Alleen de leiders van de EU-landen moeten de visumliberalisatie nog definitief goedkeuren. De Europese Commissie ging in november al akkoord.

Geen Oekraïense loodgieter

Werken mogen de Oekraïners hier straks niet, dus de Oekraïense loodgieter hoeven we voorlopig niet te verwachten. Maar een bezoek van maximaal 3 maanden mag wel. En er is een branche die al staat te trappelen: de Oekraïense huwelijksbureaus.

In Oekraïne zijn er 86 mannen per 100 vrouwen. In Nederland zijn dat er 98 op 100. Door dat mannentekort is er een groep Oekraïense vrouwen die hun wederhelft in Nederland zoekt.

Nederlandse dates

"Ik denk vooral dat er meer Nederlandse mannen zich gaan aanbieden op de Oekraïense huwelijksmarkt", zegt Rayisa Tymoshchuk. Zij runt vanuit Deventer al zeven jaar Aljance, een huwelijksbureau dat Nederlandse mannen en Oekraïense vrouwen bij elkaar brengt. "Voor Nederlandse mannen is het toch een extra barrière die straks wegvalt. Zodra de visumplicht voor Oekraïners wordt afgeschaft, ga ik er zeker mee adverteren."

"Ik denk dat er voor Oekraïne veel verandert. Omdat we meer mogen reizen en Europa kunnen ontdekken," zegt Nina Jatsoek. Zij werkt bij Dating Women Ukraine, een Nederlands huwelijksbureau met een vertegenwoordiging in Kiev.

Nepvrouwen

Jatsoek waarschuwt wel dat niet ieder huwelijksbureau even betrouwbaar is. "Je hebt geen vergunningen nodig. Iedereen kan een huwelijksbureau beginnen. Andere bureaus belazeren de boel met nepvrouwen en nepmannen."

ls een Oekraïense dame definitief naar Nederland wil verhuizen, blijft een visum (of beter: een verblijfsvergunning) verplicht. Maar naar Nederland komen voor een date, dat wordt – als alles doorgaat – wel een stuk makkelijker.

De concurrentie onder de Oekraïense bruiden is moordend:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore