Buitenland

Nepnieuws over Clinton leidt tot schietpartij in pizzatent

05 december 2016 09:14 Aangepast: 05 december 2016 09:36
De politie sloot het gebied rondom de pizzatent af. Beeld © EPA

Een nepnieuwsbericht op internet heeft in de Amerikaanse hoofdstad Washington geleid tot een schietpartij. Een 28-jarige man had een bericht gelezen dat Hillary Clinton een pedofielennetwerk zou leiden vanuit een pizzazaak.

De man uit North Carolina kwam 's middags de pizzatent binnen, toen er veel gezinnen zaten te eten. Hij richtte zijn geweer op een medewerker van de zaak. Die wist te ontkomen en belde de politie. De man schoot daarna op de vloer.

Drie wapens

De politie kon de dader snel overmeesteren. Niemand raakte gewond. De politie vond twee wapens in de zaak. In de auto van de man werd nog een ander wapen aangetroffen. 

Thumbnail

Politie bij het pizzarestaurant. (Foto: EPA)

Comet Ping Pong, het restaurant waar het incident zich afspeelde, was in aanloop naar de presidentsverkiezingen doelwit van aanvallen via social media. Het personeel en ook hun kinderen ontvingen zelfs doodsbedreigingen als gevolg van het nepnieuws over Clinton.

Man wilde verhaal halen

Bij zijn verhoor zei de man dat berichten op internet aanleiding waren voor zijn bezoek aan de pizzatent. Volgens die nepberichten runde Hillary Clinton een pedofielennetwerk vanuit het restaurant. De man wilde de zaak zelf onderzoeken. 

De politie benadrukt dat er geen enkel bewijs is voor de bizarre verhalen. James Alefantis, de eigenaar van het restaurant: "Wat vandaag is gebeurd, laat zien dat het verspreiden van complottheorieën serieuze consequenties kan hebben", zegt hij in een verklaring "Ik hoop dat mensen hier goed over nadenken en stoppen met het verspreiden van dit nepnieuws."

RTL Nieuws / AP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore