Buitenland

Moord door vluchteling: 'Dit hakt erin in relatief veilig Freiburg'

05 december 2016 09:55 Aangepast: 05 december 2016 11:36
Maria Ladenburger Beeld © Facebook

Morgen zou ze 20 jaar zijn geworden. In Duitsland is de dood van Maria Ladenburger het gesprek van de dag. De studente werd in oktober verkracht en vermoord, maar pas nu is er een verdachte. Het gaat om een 17-jarige vluchteling uit Afghanistan.

Duitse media staan er vol van. De Frankfurter Allgemeine Zeitung meldt dat Maria de dochter is van de hoge EU-functionaris Clemens Ladenburger.

Het meisje ging op 16 oktober na een studentenfeestje op de fiets 's nachts naar huis in Freiburg. Naar verluidt werd ze van haar fiets getrokken, verkracht en daarna gedumpt in een riviertje. De volgende ochtend ziet een voorbijganger haar lichaam drijven.

Lange geblondeerde haar

Weken van onderzoek leverden niets op. Tot een lange deels geblondeerde haarlok wordt onderzocht die in de struiken is gevonden door een agent. DNA op het haar leidt naar de 17-jarige Afghaan die nu is opgepakt. Hij zou de moord inmiddels hebben bekend.

Thumbnail

De rouwadvertentie voor Maria

Maria studeerde geneeskunde en deed vrijwilligerswerk in een azc. Het is niet bekend of ze de verdachte kende.

Stad in shock

RTL-correspondent Jeroen Akkermans zegt dat vluchtelingen in de relatief linkse stad Freiburg juist welkom zijn. "Deze moord hakt er natuurlijk in." De stad is in shock. Zeker ook na de dood van de 27-jarige Carolin, die ook werd verkracht en vermoord in de buurt van Freiburg. Niet heel ver van de plek waar Maria werd gevonden. In deze zaak is nog geen verdachte opgepakt.

Thumbnail

De pepperspray is niet aan te slepen. Vrouwen doen massaal zelfverdedigingscursussen. "Ze is waarschijnlijk vermoord door een 17-jarige jongen die vorig jaar onbegeleid uit Afghanistan in Duitsland aankwam. En dan waarschijnlijk ook nog eens na een feest op de universiteit. Het maakt de onzekerheid bij vrouwen in het algemeen groter", zegt Akkermans.

Massale aangifte

Al sinds vorig jaar toen tijdens oud en nieuw in Keulen vrouwen massaal werden aangerand en betast, is het een thema in Duitsland. Meer dan 1000 vrouwen deden toen aangifte. "Het kwam tot dusverre maar tot twee veroordelingen omdat de daders bijna niet te identificeren zijn. Zeer frustrerend voor veel Duitsers", geeft Akkermans aan.

In Freiburg zijn ze blij met het goede politiewerk dat uiteindelijk leidde naar de jonge Afghaan. Omdat hij minderjarig is kan hij maximaal tien jaar cel krijgen en uitzetting.
 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`