Buitenland

Schaamhaar scheren? 'Dan grotere kans op soa'

06 december 2016 09:59 Aangepast: 06 december 2016 09:59

Mannen en vrouwen die regelmatig hun schaamhaar trimmen of wegscheren, lopen een groter risico op soa's dan degenen die dat niet doen. Dat suggereert een onderzoek van de universiteit van San Francisco onder 7500 Amerikanen.

Deelnemers die zich regelmatig schoren, hadden een tot vier keer groter risico op een soa. Dat geldt vooral voor soa's als herpes en syfilis, die via de huid worden overgedragen. 

Wondjes door het scheren

De verhoogde kans op de ziektes zou volgens de onderzoekers komen door kleine beschadigingen in de huid, veroorzaakt door het scheren. Door die wondjes loop je meer risico op virussen en bacteriën. 

Een elektrisch scheerapparaat was de meestgebruikte methode door mannen. Vrouwen verwijderen hun haar meestal handmatig. Volgens de onderzoekers is het niet aangetoond dat het delen van scheermessen schadelijk is.

Luis 

Toch is het scheren van je schaamhaar niet alleen maar slecht: het verwijderen van haar werkt namelijk tegen luis

De onderzoekers erkennen wel dat het onderzoek beperkingen heeft. Zo wisten ze niet wanneer iemand de soa had opgelopen en of dit vlak voor of na het scheren was. Een oorzakelijk verband is daardoor niet meteen te trekken. Daarnaast hebben ze in het onderzoek niet meegenomen of iemand veilige seks had of niet. Ten slotte gebruikten de wetenschappers zelfrapportages, wat de betrouwbaarheid beperkt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`