Buitenland

Woede om dierenleed slachthuis, eigenaar ontkent

12 september 2017 10:06 Aangepast: 12 september 2017 10:29
Beeld © Animal Rights

De Vlaamse Inspectie Dierenwelzijn gaat vandaag controleren in het slachthuis voor runderen in Izegem, dat onder vuur is komen te liggen na videobeelden van dierenmishandeling. Het slachthuis verkoopt ook aan Nederland.

Minister Ben Weyts van Dierenwelzijn laat aan Belgische media weten onthutst te zijn over de schokkende beelden, die dierenrechtenorganisatie Animal Rights een verborgen camera vastlegde en naar buiten bracht. Runderen worden geslagen, geëlektrocuteerd en onverdoofd gekeeld, zo is op de beelden te zien.

"De weg naar meer dierenwelzijn is verdomd lang. Wie in de landbouw of slachthuissector denkt dat we het niet menen of dat ik in felheid zal afzwakken, die zal het voelen", aldus Weyts. Ook brancheorganisatie Febev (Federatie Belgisch Vlees) begint een onderzoek.

Delhaize stopt samenwerking 

De Belgische supermarktketen Delhaize heeft de samenwerking met het slachthuis met onmiddellijke ingang stopgezet. Tegelijk heeft branchegenoot Colruyt besloten om bestellingen en leveringen 'on hold' te zetten.

Volgens een woordvoerster van het concern Ahold Delhaize is het betreffende vlees alleen geleverd aan supermarkten van Delhaize, niet aan de keten Albert Heijn.

Slachthuis ontkent

De zaakvoerder van het slachthuis, Louis Verbist (73), ontkent in de krant Het Laatste Nieuws alle aantijgingen. "Er wordt bij ons op een correcte manier geslacht en zieke dieren komen er niet in. Ik nodig u uit om te komen kijken hoe het er bij ons aan toegaat. We zullen u met plezier rondleiden."

De beelden van Animal Rights tonen werknemers die runderen hardhandig bewerken met een stok om hen een zogenoemde schietbox in te jagen. De stok wordt op gevoelige delen van het lichaam, waaronder de anus, van de dieren gestoten. Er zijn ook meerdere runderen te zien die bij volle bewustzijn gekeeld en leeggebloed worden. Het is wettelijk verplicht de dieren te verdoven tijdens het slachtproces.

De beelden. Let op, ze kunnen als schokkend worden ervaren:

Pieter van Vollenhoven, echtgenoot van prinses Margriet, heeft via twitter boos gereageerd. 

Eerder dit jaar sloot minister Weyts tijdelijk een slachthuis in Tielt nadat Animal Rights grove misstanden aan het licht had gebracht bij het bedrijf. De varkens daar werden geschopt, geslagen en bij bewustzijn verdronken in een heetwaterbad.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`