Buitenland

Charles Taylor veroordeeld voor oorlogsmisdaden

26 april 2012 11:19 Aangepast: 26 april 2012 16:32

Voor het eerst in de geschiedenis heeft een internationaal strafhof een Afrikaanse ex-dictator voor zijn misdaden veroordeeld. Het Speciaal Hof voor Sierra Leone in Leidschendam heeft ex-president Charles Taylor (64) van Liberia schuldig bevonden aan oorlogsmisdaden.

Charles Taylor is schuldigbuitenland132237drm/ddr16F168eaf18b5-717c-4f84-a988-fb83fc11d5a6Het Sierra Leone tribunaal in Leidschendam heeft Charlest Taylor schuldig bevonden aan oorlogsmisdaden. Volgens de rechter heeft de oud-president van Liberia zich onder andere schuldig gemaakt aan moord, verkrachting en het ronselen van kindsoldaten.2012-04-26

Taylor is veroordeeld voor misdaden die door rebellen in Sierra Leone zijn gepleegd. Hij zou die rebellen hebben aangestuurd vanuit het buurland van Sierra Leone, Liberia. Daar was hij tussen 1997 en 2003 president. Dat hij de volledige controle over die rebellen acht, was erg lastig te bewijzen.

Daar heeft de rechtbank hem dan ook niet voor veroordeeld. Taylor is echter wel schuldig bevonden op alle aanklachten. Volgens de rechters is hij medeverantwoordelijk, omdat hij de rebellen financieel en militair heeft gesteund.

Verslaggever Rik Konijnenbelt:

"Rebellen Sierra Leone, die gedreven zouden worden door Taylor, waren vooral bedreven in het afhakken van ledematen."

Volg Rik op Twitter

Berucht rebellenleger

Het rebellenleger RUF, dat door Taylor werd ondersteund, was zeer berucht ten tijde van burgeroorlog in Sierra Leone. In die oorlog kwamen tussen 1991 tot 2002 zeker 50.000 mensen om het leven. Rivaliserende milities trokken moordend en verkrachtend rond en verminkten burgers door ledematen af te hakken.

Correspondent Arthur de Leeuw:

"Mensen in Sierra Leone reageren gelaten."

Volg Arthur op Twitter

Volgens correspondent Arthur de Leeuw is in Sierra Leone gelaten gereageerd op het vonnis. Dat is omdat met het vonnis de misdaden niet ongedaan worden gemaakt, maar ook vanwege "de aard van de mensen in Sierra Leone".

Strafmaat bekend op 30 mei

Volgens Taylor zelf had hij niets met die misdaden te maken. De rechtbank heeft Taylor op een aantal van de elf aanklachten niet veroordeeld. De straf wordt overigens nog niet vandaag uitgesproken, maar pas op 30 mei

Speciaal hof

Taylor is veroordeeld door het speciale hof voor Sierra Leone, dus niet voor het Internationale Strafhof, dat ook in Den Haag zetelt. Dat hof veroordeelde onlangs voor het eerst een oorlogsmisdadiger, Thomas Lubanga.

Ex-president Taylor leverde wapens aan Sierra Leone

RTLNieuws.nl
`