Buitenland

Goudgeld verdienen met nepnieuws

09 december 2016 16:04 Aangepast: 12 december 2016 11:45
Huh? Had Yoko Ono een relatie met Hillary Clinton? Natuurlijk niet: dit is nepnieuws. Beeld © Getty Images

Je hebt ze de laatste maanden vast weleens gezien op Facebook: berichten met schreeuwerige koppen waar geen woord van waar was. Maar waarom zou iemand valse nieuwsberichten verspreiden op internet? Simpel: omdat je daar een hoop geld mee kunt verdienen.

De nepnieuwsberichten lopen zo de spuigaten uit, dat Facebook en Google maatregelen nemen om nepnieuws te weren. Maar wie plaatst die berichten? De Amerikaanse nieuwszender NBC ontdekte dat een hoop nepnieuwssites worden bijgehouden vanuit Macedonië. De makers verdienen een hoop geld door de advertenties bij de berichten.

Doelgroep: Trump-aanhangers

De 18-jarige Dimitri zei tegen de zender dat hij het afgelopen halfjaar zo'n 55.000 euro had verdiend aan nepberichten. Zijn doelgroep? Aanhangers van Donald Trump. "Die zijn heel actief op sociale media", legt hij uit. "Daarom maken we berichten waar zij op aanslaan."

Dimitri en zijn vrienden proberen berichten te maken die zo snel mogelijk viral gaan. "Ik schreef veel over het e-mailschandaal van Hillary Clinton en wat er dan in die mails zou staan", vertelt hij. Verhalen met koppen als 'NET BINNEN: Obama heeft illegaal geld gegeven aan de campagne voor Clinton' en 'BREAKING: Obama bevestigt dat hij weigert af te treden als president' waren klinkklare onzin, maar werden enorm vaak gedeeld en gelezen.

'Ik doe niets verkeerd'

Dat zijn nepnieuwsberichten de publieke opinie in de VS rond de verkiezingen kan hebben beïnvloed, laat Dimitri koud. "Ik doe niets illegaals. Anderen verkopen sigaretten of alcohol. Wat zou er mis zijn met mijn manier om geld te verdienen?"

Dimitri is niet de enige Macedoniër die op die manier geld verdient. Hijzelf werkt samen met vijf anderen, maar NBC heeft zeker honderd nepnieuwssites gevonden die vanuit het land worden beheerd. Volgens Dimitri zijn er zeker 300 landgenoten mee bezig. In het door werkloosheid geteisterde land is het een makkelijke manier om snel aan veel geld te komen. Het gemiddelde jaarsalaris is nog geen 5000 euro.

Meer op RTLNieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore