Buitenland

Time Magazine roept Donald Trump uit tot persoon van het jaar

07 december 2016 13:33 Aangepast: 25 november 2017 08:59
Donald Trump gisteren in North Carolina tijdens zijn Thank You Tour. Beeld © AFP

Donald Trump is door Time Magazine uitgeroepen tot Person of the Year. Zijn verkiezing als president, lange tijd door veel mensen voor onmogelijk gehouden, was genoeg om hem de eretitel van het Amerikaanse tijdschrift te bezorgen.

De winnaar werd op de Amerikaanse tv-zender NBC bekendgemaakt in het ontbijtprogramma Today. Het was dit jaar geen moeilijke keus, zegt de redactie. Trump liet telefonisch weten dat hij in zijn nopjes is met de verkiezing. Een kwartiertje voor de bekendmaking had hij op Twitter al verklapt dat hij zou worden geïnterviewd in het programma:

Presidentschap goede garantie

Thumbnail

Het Amerikaanse presidentschap biedt een redelijke garantie op de titel: de laatste die géén persoon van het jaar werd, was Gerald Ford, president tussen 1974 en 1977. Barack Obama, de huidige president, werd tot tweemaal toe uitgeroepen tot persoon van het jaar: in het jaar waarin hij voor het eerst werd gekozen (2008) én in het jaar van zijn herverkiezing (2012). 

Het is de redactie van het Amerikaanse weekblad die de keus bepaalt. Het publiek mag ook zijn voorkeur aangeven, maar die uitslag telt niet mee bij de uiteindelijke verkiezing. Dit jaar kozen de lezers de Indiase premier Narendra Modi.

Ook Beyoncé op shortlist

Modi hoorde wel, naast Trump, bij de elf genomineerden. De andere kanshebbers dit jaar waren Trumps tegenstander Hillary Clinton, zangeres Beyoncé, de Turkse president Erdogan, 'gouden' turnster Simone Biles, het team van wetenschappers dat het mogelijk maakte veranderingen in het DNA aan te brengen, de mensen die het gifschandaal in het drinkwater van de Amerikaanse plaats Flint (Michigan) aan het licht brachten, de Britse nationalistische oud-politicus Nigel Farage, en ten slotte Vladimir Poetin en Mark Zuckerberg, allebei oud-winnaars.

Time houdt de verkiezing sinds 1927. Vorig jaar was de Duitse bondskanselier Angela Merkel de winnaar; in 2014 ging de onderscheiding naar de hulpverleners die hun leven in de waagschaal stelden bij de bestrijding van het ebolavirus.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`