Buitenland

Dader steekpartij Hamburg bekend als islamist en psychisch labiel

29 juli 2017 17:40 Aangepast: 29 juli 2017 17:51

De dader van de steekpartij in de supermarkt in Hamburg stond bekend bij de Duitse veiligheidsdiensten als islamist. De man had ook last van psychische problemen, maar de diensten dachten dat hij geen acuut gevaar zou vormen.

Dat heeft de politie vandaag bekendgemaakt op een persconferentie. Er waren volgens de politie wel signalen van radicalisering, maar de man zou geen banden hebben met een terreurgroep. Er zouden ook geen medeplichtigen zijn.

Keukenmes

Eerder vanochtend onderzocht de politie een asielzoekerscentrum in Hamburg waar de 26-jarige aanvaller zou hebben gewoond. De man uit de Verenigde Arabische Emiraten stak gisteren in een supermarkt met een keukenmes een 50-jarige man dood. Zes andere mensen raakten ernstig gewond.

De dader sloeg op de vlucht maar werd door omstanders overmeesterd. Volgens de Duitse krant Tagesspiegel had hij Duitsland eigenlijk moeten verlaten, maar kon hij niet worden uitgezet omdat hij geen papieren had.

Asielverzoek afgewezen

De 26-jarige verdachte kwam in 2015 naar Duitsland en diende daar een asielverzoek in. Hij is geboren in de Verenigde Arabische Emiraten, maar was Palestijns. Zijn asielverzoek was afgewezen en de man had toegezegd mee te werken aan een vertrek uit Duitsland. De autoriteiten moesten wachten op zijn paspoortpapieren omdat hij bij aankomst alleen een geboortecertificaat bij zich had. Eerder was hij in Noorwegen, Spanje en Zweden geweest.

"Het maakt me boos dat de man naar Duitsland kwam voor bescherming en vervolgens zijn haat op ons richtte," schreef de Hamburgse burgemeester Olaf Scholz op Facebook. "Het is weer eens een signaal dat deze wettelijke obstructies bij uitzettingen weggenomen moeten worden."

'Niet bang worden'

De autoriteiten roepen de Duitsers op om niet bang te worden na de aanval en zich ook niet door haat te laten leiden.

De steekpartij vond gisteren plaats in een vestiging van de Edeka-keten in de wijk Barmbek, aan de noordkant van het centrum van de havenstad.

RTL Nieuws / ANP
`