Buitenland

CIA: Russische hackers hielpen Trump aan overwinning

10 december 2016 09:54 Aangepast: 29 juli 2017 13:00
Trump wil graag een goede relatie met Rusland. Beeld © AFP

Hackers hebben in opdracht van de Russische regering geprobeerd de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden. Dat deden ze onder meer door het laten uitlekken van duizenden e-mails van prominente Democraten.

Dat schrijft de Amerikaanse krant The Washington Post, dat zich baseert op een geheime stukken van inlichtingendienst CIA. De e-mails, die werden geopenbaard op WikiLeaks, brachten Hillary Clinton in grote problemen.

Zo bleek haar team systematisch de campagne van de andere Democratische kandidaat, Bernie Sanders, te hebben gedwarsboomd. Het lek zorgde voor een enorme rel, in het nadeel van Clinton. De voorzitter van de Democratische partij moest aftreden.

'Trump helpen was Ruslands doel'

Volgens een anonieme, hooggeplaatste regeringsbron zou uit het geheime CIA-onderzoek blijken dat Rusland met de hack 'bewust probeerde om Trump aan zijn overwinning te helpen. Het was hun doel.'

De hackers zouden zijn ingehuurd door Rusland, maar niet officieel in dienst zijn van de overheid. De CIA zou weten om wie het gaat. Julian Assange, de oprichter van WikiLeaks, zei begin november in een televisie-interview dat 'de Russische regering niet de bron is'.  

Team Trump: 'Tijd om door te gaan'

De regering Obama zou al langer op de hoogte zijn van de Russische inmenging in de presidentsverkiezingen. Uit angst om de toch al niet zo'n goede relatie tussen de VS en Rusland schade toe te brengen, is er geen actie is ondernomen, zegt The Washington Post. 

Trumps overgangsteam zei in een reactie op de stukken van de CIA: "Dit zijn dezelfde mensen die beweerden dat Saddam Hussein massavernietigingswapens had. De verkiezingen zijn alweer lang geleden geëindigd in één van de grootste overwinningen ooit. Het is tijd om door te gaan en Amerika weer groot te maken."

'Ook Republikeinen gehackt'

In een interview met Time Magazine, dat Trump deze week als Persoon van het Jaar 2016 koos, zei de aanstaande president: “Het zou Rusland kunnen zijn. En het zou China kunnen zijn. En het zou een willekeurige vent in zijn huis in New Jersey kunnen zijn.”

Niet alleen de Democratische partij zou gehackt zijn vanuit Rusland, ook de Republikeinse, stelt de New York Times. Alleen zou die informatie, waarvan de inhoud niet bekend is, niet openbaar gemaakt zijn. Ook is niet bekend om hoeveel bestanden en e-mails het zou gaan.

Hoogste prioriteit

Volgens de New York Times is het nog altijd 'onduidelijk of het echt de bedoeling van Rusland was om Trump te steunen'. De Russen zouden net zo verrast zijn geweest als ieder ander, schrijft de krant, dat Trump de verkiezingen won.

President Obama wil een onderzoek naar de cyberaanvallen doen dat voor de inauguratie van Trump, op 20 januari, af moet zijn. Het onderzoek zal zich niet alleen richten op afgelopen verkiezingen, maar ook op die in 2012 en 2008. Witte Huis-woordvoerder Eric Schultz zei gisteren: "Dit onderzoek heeft de hoogste prioriteit."

`