Buitenland

Asielzoeker bekent verkrachting en moord studente Freiburg

11 september 2017 13:10 Aangepast: 11 september 2017 13:16
Maria werd in oktober vorig jaar vermoord en verkracht. Beeld © Facebook

De jonge asielzoeker die vastzit voor moord en verkrachting van een 19-jarige studente in het Duitse Freiburg heeft een bekentenis afgelegd. "Ik wil me bij de familie verontschuldigen", zei hij in de rechtszaal tijdens de tweede procesdag.

In oktober vorig jaar was de dood van Maria Ladenburger het gesprek van de dag in Duitsland. De vrouw studeerde geneeskunde en deed vrijwilligerswerk in een azc. Ze is de dochter van EU-functionaris Clemens Ladenburger.

Gewurgd met sjaal

Maria ging na een studentenfeestje op de fiets 's nachts naar huis in Freiburg. Ze werd van haar fiets getrokken, gewurgd met een sjaal en daarna verkracht. Haar lichaam werd gedumpt in een riviertje. De volgende ochtend zag een voorbijganger haar lichaam drijven.

Weken van onderzoek leverden niets op. Tot een lange deels geblondeerde haarlok werd onderzocht die in de struiken was gevonden door een agent. DNA op het haar leidde naar de vluchteling, Hussein K., waarschijnlijk afkomstig uit Afghanistan. Hoe oud de jonge man precies is, is nog altijd niet duidelijk.

Miniatuurvoorbeeld

Bloemen in de buurt van de plek van de moord. (Foto: Getty)

Onder invloed

De verdachte heeft verklaard dat hij voorafgaand aan de moord joints had gerookt en onder invloed was van alcohol, melden Duitse media.

Sinds november 2015 woonde hij in Duitsland, hij is zonder papieren het land binnengekomen. Daarvoor woonde hij in Griekenland.

Veroordeling in Griekenland

In 2013 werd hij in Griekenland veroordeeld tot tien jaar cel voor beroving en poging tot moord. Zijn slachtoffer, een vrouw, werd van haar handtas beroofd. Ze raakte zwaargewond, nadat ze van een tien meter hoge klif was geduwd. In 2015 kwam hij vroegtijdig vrij.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore