Buitenland

Meer hulpgoederen en mariniers onderweg naar Sint-Maarten

09 september 2017 13:57 Aangepast: 09 september 2017 14:51
Hulpgoederen aangekomen op Curaçao Beeld © ANP

Een C-130 Hercules van de luchtmacht is onderweg naar Sint-Maarten. Het toestel is opgestegen uit Curaçao en landt rond zonsopkomst in Philipsburg.

Aan boord zijn hulpgoederen en enkele tientallen mariniers. Tegelijk is ook een kustwachtvliegtuig met mariniers op weg naar Sint-Maarten. De mariniers moeten hulp verlenen en de orde handhaven.

Meer inzet van de luchtmacht

De militairen en hulpgoederen waren naar Curaçao gebracht met een ander transporttoestel van de luchtmacht, een KDC-10. Die is inmiddels terug in Nederland en vliegt later vanmiddag voor de tweede keer naar Curaçao met water, voedsel, geneeskundig materiaal en spullen voor de genie.

Een tweede Hercules is ook nog op weg vanaf Eindhoven om spullen van Curaçao naar Sint-Maarten te vliegen. De KDC-10 is groter, maar kan niet landen op het beschadigde vliegveld van Sint-Maarten.

Hulpgoederen Rode Kruis

Er is ook een KLM-toestel met hulpgoederen op weg naar Curaçao. Het vliegtuig vertrok vanmorgen van Schiphol en is door het Rode Kruis gevuld met 60 ton aan dekzeilen, jerrycans, generatoren en ander materieel. De goederen zijn betaald met geld dat is binnengekomen op giro 5125 van het Rode Kruis.

De verwachting is dat het toestel zaterdagavond op Curacao aankomt. De goederen worden dan met behulp van defensie overgebracht naar Sint-Maarten. Volgens de woordvoerder zijn er 5800 dekzeilen, 9000 jerrycans, 2000 keukensets, vier generatoren en acht zonnepanelen aan boord.

Marineschepen 

Het leger heeft ook twee marineschepen ingezet, de Zr. Ms. Pelikaan en de Zr. Ms. Zeeland. De Pelikaan is op weg terug naar Curaçao om nieuwe hulpgoederen op te halen. De Zeeland is nog in Sint-Maarten, maar zal vandaag voor de veiligheid even de zee op gaan, wanneer de volgende orkaan overtrekt, José.

 

De hulptroepen op een rij:

  • Koninklijke Marine: Patrouilleschip Zr. Ms. Zeeland en ondersteuningsschip Zr. Ms. Pelikaan brengen spullen en militairen.
  • Koninklijke Luchtmacht: Een KDC-10 en een Boeing C-17 Globemaster III brengen goederen en militairen van Vliegbasis Eindhoven naar Curaçao, twee C-130 Hercules-toestellen worden ingezet om ze vervolgens naar Sint-Maarten te brengen.
  • Koninklijke Landmacht: De 11 Geniecompagnie van de 11 Luchtmobiele Brigade helpt bij het opruimen van puin en het repareren van beschadigde gebouwen.
  • Korps Mariniers. Ongeveer honderd mariniers moeten hulp verlenen en de orde handhaven.
  • Koninklijke Marechaussee: Enkele tientallen marechaussees helpen om de orde te handhaven.
  • Kustwacht: Een schip, de Poema, helpt om hulpgoederen bij Sint-Maarten aan land te brengen. Daarnaast wordt een Kustwachtvliegtuig gebruikt om militairen van Curaçao naar Sint-Maarten te brengen.
  • Rode Kruis/KLM: KLM laat een vrachtvliegtuig voor het Rode Kruis naar Curaçao vliegen. Aan boord zijn 60 ton aan hulpgoederen, zoals 5800 dekzeilen, 9000 jerrycans, 2000 keukensets, vier generatoren en acht zonnepanelen.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`