Buitenland

Steeds meer olifanten gevangen om toeristen te vermaken

06 juli 2017 01:28 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © World Animal Protection

Het ziet er zo leuk uit: een ritje maken op een olifant. Maar, achter zo'n tochtje gaat veel leed schuil. De olifanten worden mishandeld, meldt dierenbeschermingsorganisatie World Animal Protection. En steeds vaker worden ze uit het wild gehaald.

In Thailand, Sri Lanka, Nepal, India, Laos en Cambodja is het de normaalste zaak van de wereld: toeristen kunnen daar een ritje maken op een olifant, of een show bezoeken waarin olifanten kunstjes doen. Maar de omstandigheden in dit soort parken zijn vrijwel altijd slecht, blijkt uit onderzoek (pdf) van World Animal Protection. 

Bovendien stijgt het aantal olifanten dat wordt ingezet in de toeristensector sterk. In Thailand, bijvoorbeeld, werken nu 2198 olifanten in de toeristenindustrie, in 2012 waren dat er nog 1688. Een stijging van 30 procent.

Zwaar leven

Voorheen werd veel gebruikt gemaakt van tamme olifanten die dertig jaar geleden bij de houtkap werden gebruikt. Tegenwoordig worden de dieren uit het wild gehaald. Voor deze wilde olifanten volgt een zwaar leven in een toeristenpark, schrijft World Animal Protection in een rapport.

Thumbnail

De olifanten zitten opgesloten of geketend in kleine verblijven. Er is sprake van harde muziek. Grote groepen toeristen komen dichtbij, terwijl de olifanten vastzitten aan kettingen korter dan drie meter. Het voedsel is slecht en de diergeneeskundige zorg 'zeer beperkt', aldus de organisatie.

"Olifanten worden meestal in bedwang gehouden door grote stokken met scherpe haken", zegt Herman Volker van World Animal Protection tegen RTL Nieuws. "Die stokken zijn altijd ergens in de buurt. Dus de olifant ziet altijd de dreiging van zo'n haak, mocht hij iets anders van plan zijn dan mensen willen."

 

Onacceptabele omstandigheden

Voor het onderzoek van World Animal Protection​ werden 220 locaties bezocht waar olifanten voor vermaak van toeristen moeten zorgen. In zes Aziatische landen werd het welzijn van bijna 3000 olifanten beoordeeld. De conclusie: "77 procent van de olifanten in gevangenschap hebben een verschrikkelijk leven in onacceptabele omstandigheden", zegt Karin Bilo van World Animal Protection.

Alle parken die ritten of shows aanbieden scoren onvoldoende. "Dus als je een rit maakt of een show bezoekt, zit je als toerist zeker fout."

'Op iedere straathoek'

Geen enkele Nederlandse reisaanbieder biedt nog dit soort excursies aan. Maar in bovengenoemde landen worden ze volgens World Animal Protection 'op iedere straathoek aangeboden'.

Toeristen die olifanten willen zien, worden door de organisatie geadviseerd naar wildparken te gaan. "Ga ze aanschouwen waar ze ook op hun mooist zijn. Ga niet naar een plek waar direct contact is met olifanten."

 

Meer op rtlnieuws.nl:

`