Buitenland

'Zet privacy overboord, anders reist terrorist probleemloos door Europa'

23 december 2016 14:14 Aangepast: 23 december 2016 14:17
Forensisch experts op de plek in Milaan waar Anis Amri is doodgeschoten Beeld © AFP

Openbare camera's zouden moeten worden gekoppeld aan apparatuur van inlichtingen- en opsporingsdiensten. Nu mag dat uit privacyoverwegingen niet, maar alleen op die manier kunnen terroristen die proberen onder de radar te blijven, worden opgespoord.

Dat zegt Pieter Cobelens, oud-directeur van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) in een reactie op het doodschieten in Milaan van de vermoedelijke aanslagpleger op de kerstmarkt in Berlijn, Anis Amri. Die wist ongezien van Berlijn via Frankrijk naar Milaan te reizen.

Alle technieken zijn aanwezig

Cobelens is 'helemaal niet verbaasd' dat Amri per trein over ten minste twee landsgrenzen heeft kunnen reizen, zonder dat de extra waakzame opsporingsdiensten alarm sloegen. Daarbij is de Tunesiër ondanks cameratoezicht op de stations niet opgevallen, hoewel er massaal naar hem werd uitgekeken.

"Alle technieken zijn aanwezig om dat cameratoezicht te koppelen aan de opsporing van verdachten, maar uit vrees voor aantasting van privacy durven we die in Europa niet te gebruiken'', zegt Cobelens, die zich tegenwoordig als adviseur inzet voor brede toepassing van zulke systemen.

Voorzichtige proeven op Schiphol

Door middel van gezichtsherkenning en zoekmachines zouden inlichtingen- en veiligheidsdiensten veel sneller terreurverdachten kunnen opsporen. "In de Verenigde Staten zijn ze daar veel verder mee dan in Europa. En op Schiphol worden er voorzichtig proeven mee genomen, maar dat is niet genoeg."

Thumbnail

Angela Merkel bezoekt de kerstmarkt in Berlijn waar maandag een aanslag werd gepleegd

Het voorbeeld van Amri moet de politici in Nederland en Europa wakker schudden om die opsporingssystemen ook hier toe te staan en in te voeren. In Duitsland is men een stuk terughoudender met openbare camera's uit angst voor dat de privacy wordt aangepast.

Nederland net zo kwetsbaar als Duitsland

Cobelens: "De techniek moet ons helpen, willen we voorkomen dat ook in ons land het kalf verdrinkt en we pas later de put gaan dempen. Dat zeg ik ook om het leven van mijn negen kleinkinderen gezellig te houden. In de strijd tegen terrorisme moeten echt grotere stappen worden gemaakt."

Hij noemt de in Europa heersende tweestrijd tussen privacybelangen en opsporingsnoodzaak 'gelul'. Aanslagen als op de kerstmarkt in Berlijn kunnen volgens hem ook in Nederland gebeuren. "Het is niet de vraag óf, maar wannéér. We zijn in Nederland net zo kwetsbaar als in Duitsland."

`