Gezin

500.000ste maaltijd bereid voor vluchtelingenkamp Lesbos

27 december 2016 19:47 Aangepast: 28 december 2016 12:03
Beeld © Stichting Movement on the ground

De stichting van Johnny de Mol deelde deze kerst de 500.000ste maaltijd uit in Kara Tepe, een vluchtelingenkamp op Lesbos. De stichting, Movement on the Ground, plaatste een jaar geleden een foodtruck met de gedachte: "Eten voor iedereen die het nodig heeft."

Movement on the Ground zet zich op veel verschillende manieren in voor vluchtelingen. Begin dit jaar regelden ze dat er goedkope vluchten van Schiphol naar Lesbos gingen, zodat de vrijwilligers er makkelijker heen konden. En bij de foodtruck die ze op Lesbos hebben neergezet, kunnen vluchtelingen en andere hulpbehoevenden een maaltijd halen.

Lokale winkels

In de foodtruck bereiden vrijwilligers duizenden maaltijden per dag. Adil Izemrane, een van de mede-oprichters van de stichting, legt uit waarom ze besloten de truck bij het vluchtelingenkamp Kara Tepe te plaatsen. "Het is een van de grootste kampen op Lesbos en er leven veel gezinnen en alleenstaande moeders."

Maar de foodtruck is er voor hele het eiland, niet alleen voor vluchtelingen. "We werken met eten uit lokale winkels. Op Lesbos zijn ze veel inkomsten misgelopen omdat er afgelopen jaar minder toeristen kwamen. Door bij hen eten te kopen steunen we de lokale economie", legt Izemrane uit. 

Het eten kopen ze van donaties die ze krijgen van bedrijven en particulieren. "We willen dat mensen weten waar hun donatie heen gaat, dus op onze site kies je welke producten je wilt doneren. Bijvoorbeeld tomaten, rijst of kruiden", geeft Izemrane aan. 

Goodwill
Thumbnail

Ook maken vrijwilligers van de stichting samen de vluchtelingen traditionele gerechten die ze uitdelen aan de inwoners. "Tijdens kerst deelden vluchtelingen een Afghaans en Syrisch gerecht uit om iedereen dichter bij elkaar te brengen. Door deze initiatieven ontstaat er bij de bevolking meer goodwill voor de situatie. "Op dat moment werd ook de 500.000ste maaltijd uitgedeeld.

"Omdat we voor 500.000 maaltijden hebben gezorgd, en ook vanwege de jaarwisseling, willen we 31 december een extra feestelijke maaltijd aanbieden", geeft Izemrane aan. "We willen dan samen met de stichting Because we carry en met alle vrijwilligers een drie gangen diner gaan koken. Het feest staat in het teken van samen zijn en het delen van tradities en culturen."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore