Buitenland

Dubbele moord in Oostenrijk heeft 'islamistisch motief'

06 juli 2017 12:43 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
De Oostenrijkse minister Sobotka houdt een persconferentie over de dubbele moord in Linz

Een 54-jarige man uit Tunesië die in de Oostenrijkse stad Linz een bejaard echtpaar vermoordde, deed dat uit islamistische motieven.

Dat zegt de Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Wolfgang Sobotka. De verdachte, die al 28 jaar in Oostenrijk woont, sneed de 85-jarige vrouw de keel door en bracht haar 87-jarige echtgenoot met slagen en messteken om het leven. Vervolgens stichtte hij brand in de flat.

Haat jegens FPÖ

Na zijn daad meldde hij zich bij de politie. Hij kende het echtpaar omdat hij regelmatig boodschappen bij hen thuis bezorgde en dacht dat zij sympathiseerden met de rechtse partij FPÖ. "Hij zei dat hij de moorden uit politieke motieven had gepleegd en uit haat jegens de FPÖ", zegt een woordvoerder van de politie.

Volgens minister Sobotka wees onderzoek van de woning van de man en zijn activiteiten op sociale media aan dat hij geradicaliseerd was. "Daarom spreek ik van een moordzaak met een islamistische achtergrond."

Er zijn geen aanwijzingen dat de man door anderen geholpen is of deel uitmaakte van een netwerk. De inlichtingendiensten hadden de antecedenten van de man in 2015 na anonieme tips onderzocht, maar niets wees toen op radicalisering.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore