Buitenland

Meer vuurwerkslachtoffers met oogletsel dan vorig jaar

01 januari 2017 08:05 Aangepast: 01 januari 2017 20:07
Een patiËnt wordt tijdens Nieuwjaarsnacht binnengebracht in het oogziekenhuis in Rotterdam. Beeld © ANP

Bij het Oogziekenhuis in Rotterdam zijn deze jaarwisseling meer mensen met ernstig vuurwerkletsel aan de ogen binnengebracht dan vorig jaar.

Er zijn tot nu toe veertien slachtoffers binnengekomen. Vorig jaar waren dat er twaalf, zegt een woordvoerder. Het aantal loopt mogelijk nog op, omdat er ook nog slachtoffers van elders in het land kunnen binnenkomen.

Van de verwondingen is de helft zo ernstig dat de slachtoffers blijvende schade daarvan zullen hebben. Dat betekent dat ze verminderd zicht zullen hebben of dat ze zelfs blind worden en hun oog mogelijk kwijtraken.

Meestal legaal vuurwerk

De meeste letsels zijn veroorzaakt door legaal siervuurwerk. Van de slachtoffers was de helft omstander. Ze werden geraakt door rondvliegend vuurwerk. Geen van de slachtoffers droeg een vuurwerkbril.

Artsen van het Oogziekenhuis voeren vandaag de eerste drie operaties uit om de schade aan de ogen te herstellen. Volgens oogarts Tjeerd de Faber toont deze jaarwisseling aan 'dat we moeten stoppen met consumentenvuurwerk'. In heel Nederland zijn vorig jaar vijftien mensen blind geworden door vuurwerk.

Meer op rtlnieuws.nl:
Nieuwjaarsnacht 2017: dit zijn tot nu toe de grootste incidenten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore