Buitenland

Slachting bij gevangenisopstand Brazilië: zeker 60 doden, mensen onthoofd

02 januari 2017 15:58 Aangepast: 02 januari 2017 18:33
De Anísio Jobim-gevangenis (arhieffoto). Beeld © Getty

Bij een bloedige gevangenisopstand in de Braziliaanse deelstaat Amazonas zijn gisteren en vandaag zeker 60 doden gevallen. De slachtoffers zijn flink toegetakeld.

De misdadigers gingen bruut te werk in de Anísio Jobim-gevangenis, ten noorden van de stad Manaus. Volgens bronnen van het forensisch instituut zijn talrijke lichaamsdelen uit het gevangeniscomplex gebracht die geïdentificeerd moeten worden. Een aantal lichamen was verkoold. Ook zijn er onthoofde lichamen over de gevangenismuur gegooid, aldus een Braziliaanse krant, Manaus' Em Tempo

Flink toegetakeld

Omdat de lichamen van slachtoffers zo zijn toegetakeld, is het moeilijk vast te stellen hoeveel doden er precies zijn gevallen. Maar alles wijst erop dat dit de bloedigste gevangenisopstand in het land is sinds die in 1992 in de penitentiaire inrichting Carandiru, in de deelstaat São Paulo. Toen vielen er 111 doden.

De strijd zou zijn losgebarsten nadat enkele gevangen waren ontsnapt. Twee criminele bendes, de Primeiro Comando da Capital (PCC) en de Família do Norte, zouden elkaar gistermiddag zijn aangevallen.

Na vijftien uur voorbij

De minister van Veiligheid van de deelstaat, Sérgio Fontes, zei tegen Braziliaanse media dat de opstand na ruim vijftien uur voorbij was. De bewakers die in gijzeling waren genomen, zijn vrijgelaten.

Bendeoorlogen in penitentiaire inrichtingen zijn in Brazilië niet uniek. In oktober vorig jaar kwamen er nog 25 gevangenen om bij een soortgelijk conflict. Ook in 2014 zijn gevangenen door medegevangenen onthoofd.

Meer op rtlnieuws.nl:

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`