Moordpartij in kerk Charleston

Doodstraf of levenslang? Kerkschutter Dylann Roof wacht op zijn straf

04 januari 2017 05:30 Aangepast: 05 januari 2017 02:39
Politiefoto van Dylann Roof vlak na zijn aanhouding Beeld © EPA

De 22-jarige Dylann Roof hangt de doodstraf boven het hoofd. In juni 2015 schoot hij negen zwarte kerkgangers dood in Charleston in de Verenigde Staten. Correspondent Erik Mouthaan beantwoordt de belangrijkste vragen in het proces tegen de kerkschutter.

Vandaag wordt het proces in de staat South Carolina vervolgd en wordt de straf bepaald door dezelfde jury die hem eerder schuldig bevond.

1. Wie is Dylann Roof?

Dylann Roof schiet in juli 2015 negen Amerikanen dood tijdens een aanslag op een zwarte kerk in Charleston in de staat South Carolina. Kort na de aanslag werd bekend dat de 21-jarige schutter hoopte dat de daad tot een rassenoorlog zou leiden. Roof vindt dat zwarte Amerikanen het land overnemen. Hij zag het als zijn verantwoordelijkheid hier iets aan te doen. Roof liet bij de aanslag drie kerkgangers in leven, zodat zij zijn daden konden verkondigen. Opnames van het 112-gesprek met één van de overlevenden zijn onlangs vrijgegeven.

2. Heeft hij inmiddels spijt van zijn daad?

Enkele dagen na de aanslag gaf Roof aan bijna af te hebben gezien van de daad nadat hij tot zijn verbazing als blanke buitenstaander vriendelijk behandeld was tijdens de bijbelstudie. Toch besloot hij te schieten. Nu, anderhalf jaar later, lijkt hij nog steeds achter zijn besluit te staan. Roof verdedigt zichzelf in de rechtszaak en heeft al aangegeven zijn straf te aanvaarden.

3. Waarom wil hij zichzelf verdedigen en neemt hij geen advocaat in de hand?

Roof heeft zich daar zelf nooit over uitgelaten. De beste kans voor Roof om onder zijn straf uit te komen is te pleiten dat hij geestelijk gestoord is. Dat weigert hij. In een manifest dat gevonden werd in Roofs auto geeft hij aan niet in psychologie te geloven omdat het een ‘joodse uitvinding’ is. De rechter heeft bepaald dat Roof mentaal gezien in staat is om het strafproces te ondergaan.

4. Kan hij de doodstraf krijgen?

In december is Dylann Roof schuldig bevonden aan meervoudige moord met racistisch motief. De straf wordt in het Amerikaanse systeem opgelegd in een apart proces. Justitie eist nu de doodstraf. Het is aan een jury om te bepalen of Roof daadwerkelijk ter dood zal worden gebracht. De twaalfkoppige jury moet unaniem besluiten dat Roof de doodstraf krijgt. Als er ook maar één jurylid niet achter het besluit staat wordt de uitspraak omgezet tot een levenslange gevangenisstraf.

5. Hoe kijken de nabestaanden tegen de situatie aan?

Een aantal nabestaanden heeft Roof tijdens de rechtszaak met zijn daden geconfronteerd en gezegd voor hem te bidden. Al kort na de aanslag spraken familieleden van de overledenen tegenover de media over vergiffenis. Veel van de nabestaanden staan niet achter de doodstraf, omdat het in strijd is met hun christelijk geloof. 

Reageren op ons artikel? Ga dan naar onze facebookpagina.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore