Buitenland

Frankrijk schort verkoop vitamine D-merk op na overlijden baby

04 januari 2017 12:10 Aangepast: 04 januari 2017 14:21
Beeld © iStock

Vlak voor kerst overleed een Frans baby'tje van tien dagen nadat het Uvestérol D toegediend had gekregen. De Franse medische waakhond ANSM wil het vitamine D-preparaat nu uit de handel halen.

Volgens het ANSM is er mogelijk een verband tussen het overlijden van het kindje en de toegediende vitamine D. De fabrikant van het middel is al vaker op de vingers getikt door de waakhond. Met name onder prematuren en baby's jonger dan een maand zijn namelijk al vaker ziektegevallen gemeld na toediening van het middel.

Pipetje

De Franse minister van Volksgezondheid Marisol Touraine benadrukt dat het gevaar niet in de vitamine zelf zit, maar in de manier waarop het wordt toegediend. Uvestérol D wordt met een doseerspuitje aan kinderen gegeven. Dat zou ervoor kunnen zorgen dat ze makkelijk een overdosis van het goedje binnenkrijgen. 

Thumbnail

Zonlicht

Andere merken vitamine D kunnen veilig worden gebruikt, zegt Touraine. Uvestérol D wordt niet verkocht in Nederland, zegt een woordvoerder van de KNMP, de brancheorganisatie voor apothekers. Bovendien wordt de vitamine hier in druppelvorm aangeboden.

Baby's en kinderen tot 4 jaar (in Frankrijk 5 jaar) krijgen vitamine D voorgeschreven omdat zij er zelf niet voldoende van uit zonlicht en voeding kunnen halen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore