Buitenland

Zoektocht naar verdwenen vliegtuig MH370 stopt

06 januari 2017 14:20 Aangepast: 06 januari 2017 16:14
Een vrouw steekt een kaarsje aan voor de vermisten van vlucht MH370. Beeld © AFP

Maleisië staakt de zoektocht naar MH370. Het toestel van Malaysia Airlines verdween in maart 2014 ten westen van Australië met 239 passagiers aan boord. Er is sindsdien niets meer gevonden dan een paar brokstukken.

Daarmee legt Maleisië een advies van de onderzoekers naast zich neer om het zoekgebied verder uit te breiden met nog eens 25.000 vierkante kilometer. Over twee weken heeft het onderzoeksteam een een gebied van 120.000 vierkante kilometer uitgekamd.

ZIE OOK: Zus van piloot MH370: 'Hij heeft het niet gedaan'

De betrokken onderzoekers kwamen vorige maand tot de conclusie dat zij wellicht in het verkeerde deel van de Indische Oceaan hebben gezocht. Maleisië zegt echter dat er geen enkele geloofwaardige bewijs is voor die stelling. Bij de zoektocht zijn drie landen betrokken: China, Maleisië en Australië. Zij hebben besloten te stoppen met de zoektocht.

De zoektocht werd de laatste tijd alleen nog uitgevoerd door het Nederlandse bedrijf Fugro. "Er is 120.000 vierkante kilometer doorzocht, maar er is niets gevonden", zegt woordvoerder Rob Luijnenburg van Fugro. De kans is ongeveer 5 procent dat er iets over het hoofd is gezien.

De zoektocht zou in de toekomst nog hervat kunnen worden, zegt Luijnenburg. Maar de zoektocht kost ook veel geld: één miljoen per duizend vierkante kilometer.

Groot mysterie

Vlucht MH370 verdween in maart 2014 met 239 passagiers aan boord. Het toestel was onderweg van Peking naar Kuala Lumpur. De verdwijning van de MH370 is een van de grootste mysteries in de geschiedenis van de luchtvaart.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore