Buitenland

Valse euromunten uit China onderschept

18 mei 2013 08:17 Aangepast: 18 mei 2013 08:29

De afgelopen maanden zijn op de luchthaven Zaventem containerladingen valse euromunten onderschept die afkomstig waren uit China. Dat meldt de Vlaamse krant de Tijd.

Bij de onderschepte ladingen op Zaventem gaat het om een veelvoud van het aantal valse euromunten dat afgelopen jaar in de hele eurozone is ontdekt. Onderzoekers vrezen dat België de belangrijkste doorvoerhaven is voor het in omloop brengen van de valse munten.

Op papier ging het om oude muntstukken en oud metaal. Zodra de ladingen echter voorbij de douane waren, stapten de Chinezen volgens De Tijd naar de Koninklijke Munt van België om de muntstukken in te ruilen. De Nationale Bank van België kan ze dan weer in omloop brengen.

Herkomst onduidelijk

Het is nog onduidelijk of de duizenden kilo's aan euromunten zijn nagemaakt. Het kan ook zijn dat het gaat om echte euromunten die eigenlijk verschroot hadden moeten zijn.

De uitleg van de Chinese verdachten is dubieus. Volgens De Tijd zeggen ze dat ze werken voor bedrijven die oude auto's uit Europa afbreken. De munten zouden onder meer onder de stoelen van de wagens hebben gelegen.

In 2011 werd in Duitsland een soortgelijke zwendel ontdekt. De Duitse Bundesbank had toen 29.000 kilo aan valse munten uit China omgeruild voor 6 miljoen euro.

RTLNieuws.nl
`